Pratite me

Suho četkanje tijela (dry brushing) – sve što trebate znati

Suho četkanje tijela (dry brushing) – sve što trebate znati

 • 25 ožujka, 2024
 • by

Suho četkanje tijela je odličan način za smanjenje celulita, bolju cirkulaciju i limfnu drenažu te prirodan piling. Ako još niste isprobale dry brushing, u nastavku donosim sve razloge zašto bi trebale i kako ispravno raditi suho četkanje. Većini je primaran razlog smanjenje celulita, no ova tehnika ima razne benefite za tijelo i općenito zdravlje. Naravno uz estetsku korist!

Suho četkanje je jednostavan način za dobar piling, ali i poticanje limfe. Osim estetske koristi doprinosi detoxu tijela te smanjuje zadržavanje vode i celulit. Provodi se kao što ste mogli pogoditi – s četkom. Preporuka je četka za suho četkanje s prirodnim vlaknima bambusa, a još bolja stvar je što zaista ne koštaju puno! Piling koji možemo koristiti unedogled je definitivno odlična stvar za naš novčanik, a tijelo će nam itekako zahvaliti.

Suho četkanje tijela – koji su najveći benefiti?

 • smanjuje celulit – iako to nije dokazano, mislim da bolja limfna drenaža i cirkulacija definitivno utječu na smanjenje celulita.
 • detox tijela – dry brushing pokreće limfni sustav koji je zadužan za uklanjanje toksina iz tijela.
 • limfna drenaža – kad je limfa ustajala, tijelo zadržava više vode što može dovesti do napuhanog izgleda. Suho četkanje pomaže aktivirati limfu i bolje odvoditi “višak” iz mjesta na kojima to ne želimo 🙂
 • prirodan piling – uklanjanje mrtvih stanica kože sprječava začepljene pore, urasle dlačice i proljepšava kožu.
 • poboljšava cirkulaciju – ako ste jedne od osoba kojima je uvijek hladno, bolja cirkulacija je zagarantirana.
 • smanjuje urasle dlačice – da bi dlačice mogle izaći moramo ukloniti odumrle stanice s površine, primijetit ćete manje prištića ili uraslih što dulje četkate.
 • prekrasno glatka koža – ne treba objašnjavati, svi želimo meku i glatku kožu, a piling je najbolji način za to!

Iako su suho četkanje i celulit često povezani, moram napomenuti da četkanje kože neće direktno umanjiti celulit kao takav. ALI poticanje limfe i cirkulacije će definitivno pomoći u smanjenju celulita tako da sam ja uvjerena da ima razloga za ovu poveznicu. Samo nemojte očekivati čuda jer nažalost ništa tako ne funkcionira.dry brushing

Četka za suho četkanje gdje kupiti i koju odabrati?

Ako sam vas zaintrigirala, jedino što preostaje jest četka za suho četkanje koju možete naručiti na Notino.hr webshopu po stvarno super cijeni od prirodnog materijala (bambusa) i početi. Četka treba biti “gruba” i nemojte se prepasti teksture. Poanta je da ne koristimo jak pritisak, a nakon četkanja koža će biti blago crvena. To je sasvim normalno. Idemo još proći savjete kako da ispravno četkate tijelo i spremni ste!

** Također, ne bih preporučila četke s plastičnim vlaknima jer nam zaista ne treba još mikroplastike u okruženju, a ni na koži.

Suho četkanje – kako ga pravilno raditi

Za najbolji rezultat, potrebno je četkati od najdaljih točki tijela prema srcu. Tako potičemo limfu i krv prema srcu da se pročisti (detoksicira). Četku u početku ne morate jako stiskati jer je gruba, pritisak ćete povećavati s vremenom (ili nećete) dok se koža navikne ili osjetite potrebu.

Moja preporuka je da suho četkanje radite na suhoj koži (bez kreme, ulja) i to prije tuširanja. Tako ćete svu mrtvu kožu koju ste skinuli moći odmah oprati. I naravno, nakon tuširanja poželjno je namazati tijelo losionom da nahranimo kožu i održimo je mekom.

Dakle krećemo od stopala i nogu, a zatim od dlanova i ruku. Na kraju ćemo četkati trup, ali da bi sve bilo jednostavnije, podijelila sam korake ispod:

 1. Krenite s četkanjem od stopala – manjim potezima u smjeru od dolje prema gore i gotovo da ne morate stiskati četku jer je ionako već gruba.
 2. Nakon stopala idemo na potkoljenice, pa bedra sa svih strana. Ne morate raditi ni puno poteza, 1-2 na istom mjestu.
 3. Guzu/stražnjicu četkajte u potezima od unutra prema van. Potez želite završiti na boku.
 4. Nakon nogu i guze idu ruke.
 5. Ruke isto četkajte od dlanova prema gore, potezi su uvijek prema gore.
 6. Trup ide zadnji, a sve poteze radimo prema srcu. Krenite na trbuhu i donjem dijelu leđa prema srcu. Trbuh možete četkati prema gore ili kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu.
 7. Gornji dio trupa (prsa i gornji dio leđa) četkate od gore prema srcu. Dakle od vrata i ramena spuštate poteze prema srcu.
 8. Gornji dio trupa je jedini dio na kojemu poteze radite prema dolje, tj. prema srcu.

I to je to! Potrebno je 5-10 minuta za sve. Ukoliko neke dijelove leđa ne možete doseći rukom, preporučujem četku s drškom.

suho četkanje notinohr

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

×