Pratite me

Izlet na Brijune – što vidjeti, cijena i kako isplanirati dan? (Brioni izlet)

Izlet na Brijune – što vidjeti, cijena i kako isplanirati dan? (Brioni izlet)

 • 23 rujna, 2019
 • by

Brijuni su zaista iskustvo koje si morate priuštiti, a danas ću vam navesti sve razloge zašto! Izlet na Brijune savršena je jednodnevna aktivnost, no mnogi nakon prvog puta požele doći ljetovati na ovaj prekrasan otok. Prekrasna priroda i miris mora kakav dugo nisam osjetila samo su neki od razloga. Kad kažem Brijuni izlet, zapravo mislim na posjet najvećem otoku koji se zove “Veliki Brijun” i na kojem su svi sadržaji vezani uz Brijune. Iskopine i ruševine iz rimskog carstva, Safari, otisci Dinosaura, golf tereni, predivne plaže, životinje i prostrana polja mene su oduševili.

Jednodnevni izlet na Brijune dovoljan je da se sve važno obiđe, a postoji nekoliko načina da se kreće po otoku. Najbolja opcija su bicikli koje je moguće iznajmiti, golf/električni autići, vožnja vlakićem u sklopu pravog izleta ili šetnja pješice. Niže u tekstu pronaći ćete sve o cijenama za najmove i smještaj pa nastavite čitati. Tura i obilazak vlakićem može se predbilježiti online na njihovim stranicama, ali nije obavezna! Dakle, bez problema možete šetati sami čitavo vrijeme za 220 kn. To je cijena prijevoza brodom i ujedno “ulaznica” u Nacionalni park Brijuni.

jednodnevni izlet brijuni

Ukoliko biste sve voljeli proći pješke, mislim da biste trebali krenuti jako rano ili si pak uzeti dva dana za obilazak. Također, bilo bi poželjno da ste u dobroj kondiciji. Mi smo se odlučili za bicikle i bili su nam odlično prijevozno sredstvo! Čak se mogu unajmiti bicikli s prikolicama za djecu, u koju smo mi stavili našeg psa Đuru da ne trči kraj nas po suncu od jednog do drugog mjesta. Također, svugdje je asfaltirana cesta i drveće radi sjenu čak i da se vozite u podne. Idealan izlet rekla sam vam..

Brijuni (ili Brioni kako ih još uvijek neki zovu) bili su omiljena Titova destinacija. Danas je na izložbama u sklopu izleta moguće pogledati fotografije Tita, a možda i ugledate stari Cadillac u kojem se Tito vozio. Ovako mali fun fact, najam na pola sata košta 5.000 – 7.500 kn, sitnica 🙂

Izlet Brijuni – kako isplanirati dan i što sve vrijedi vidjeti?

U toplim mjesecima na otoku se može pronaći divnih uvalica za kupanje te čak Brijuni plaže postoje s lakšim pristupom moru. Voda je jako čista dok je miris mora jedan od najljepših i najsnažnijih koje sam ja osjetila. Izlet na Brijune svakako je dobro planirati od 4. do početka 10. mjeseca kada je vrijeme ugodno, mi smo ulovili sam kraj ljeta i dan je bio savršen. Poželjno je ponijeti si nešto za obući ako bude hladnjikavo ili presvući ako se budete znojili tijekom hodanja na suncu ili vožnje bicikla.

izlet na brijune

Brioni izlet možete si organizirati sami, a možete i napraviti turu vlakom oko čitavog otoka. Ta tura traje 4 sata i za nju se možete predbilježiti u NP Brijuni poslovnici u Fažani ili online. Tura vlakom ne plaća se dodatno već sačuvajte kartu od broda.

Za samostalan obilazak uzmite kartu i bicikl (najbolje rješenje). Za one malo dubljeg džepa tu su i golf auti. Veliki Brijun je zbilja velik, no biciklom će vam biti dovoljno 6-7 sati da sve obiđete sa stajanjima na svakoj bitnoj lokaciji. S obzirom da na karti imate označene ruševine iz rimskog doba, njih neću izdvajati jer mi iskreno nisu baš bile zanimljive. Opet, nekome s djecom ili koga zanimaju arheološke iskopine bi moglo biti super.

brioni pula

Slijedi sve što je meni bili odlično:

 • Rimska vila – u uvali Verige je zanimljiva, no još više jer vodi na stazu vidikovaca.
 • Safari – definitivno ne propuštajte jer je prekrasan! Na kraju je i Dino park u kojem se vide otisci Dinosaura.
 • Mediteranski vrt – za sve ljubitelje bilja.
 • Kupelwieserov mir – mirno i krasno mjesto okruženo visokim čempresima, posebice za ljubitelje fotkanja.

brijuni nacionalni park

Zapravo ako idete na čitav dan na Brioni izlet iz Fažane, preporuka je da sve obiđete! Sigurno će vam biti drago da ste sve vidjeli, a na web stranici NP Brijuni možete pronaći i razne PDF karte, opise lokacija i slično.

Brijuni smještaj + cijene najmova za bicikle/golf aute

Kao što sam ranije navela, Brijuni izlet cijena iznosi 220 kn i vrijedi za ulazak na sva mjesta na otoku. Dnevni najam bicikla je 90 kn (prikolica za bicikl je dodatnih 60 kn). Cijena za dnevni najam električnog bicikla iznosi 350 kn, dok je najam električnog auta 900 kn za čitav dan, s time da baterija traje cca 5h vožnje.

brijuni izlet

Brijuni smještaj organiziran je u nekoliko opcija, a to su hotel Istra koji je najskuplji (cca 100€ po noćenju), Depandansa Neptun smještaj malo manje luksuzan od hotela (cca 60€ po noćenju), sobe Karmen (cca 40€ po noćenju) te posebne skupe ville. Hoteli na Brijunima su dakle Istra i Depandansa te mi se čine zbilja dobrima i čistima.

PREPORUKA: smještaj po nižim cijenama možete pronaći u Fažani (iz koje plovi sam brod za Brijune), malo mjestu Vodnjan koje je blizu i tako okolnim seocima/gradićima.

Još je moguće unajmiti golf teren/opremu i teren za tenis, no pretpostavljam da bi se na to odlučili oni koji ostaju više dana.

brioni istra

brijuni

brijuni plaže

2 Comments

  Irena Krznarić Zrnić

  30th srp 2021 - 20:03

  Vrlo lijepo i korisno!
  Hvala.

   Petra

   28th ruj 2021 - 12:33

   Baš mi je drago! 🙂

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

O meni

Dobrodošli na Vanelli.hr! Moje ime je Petra i glavna sam urednica. Također sam zaljubljenik u zdravu prehranu i kvalitetan način života. Ovdje ćete pronaći savjete za njegu kože i kose, zdrave recepte, upute za izradu prirodne kozmetike i recenzije proizvoda u koje vjerujem. Ugodno čitanje!

YOUTUBE KANAL – pretplati se!

Pratite me

×