Pratite me

Kako napraviti adventski vijenac? Koraci i materijal (+ video)

Kako napraviti adventski vijenac? Koraci i materijal (+ video)

 • 04 prosinca, 2018
 • by

Adventski vijenac jednostavno moramo imati i predstavlja neizostavan dio božićne dekoracije. Adventski vijenac za stol tradicionalno se postavlja tijekom adventa, stoga sam odlučila napraviti pravi vodič za izradu najljepšeg vijenca koji će biti vaš, a ne kupovni! Ne morate ga držati samo na stolu, već ga možete objesiti i na vrata ukoliko izuzmete svijeće. U nastavku slijedi izrada adventskog vijenca sa svim koracima, savjetima te informacijama: gdje kupiti materijal, kako čuvati vijenac i kako isplesti vijenac od pravog prirodnog zelenila (jela, bor, čempres, lovor).

Božić i adventsko vrijeme najljepše je doba za izradu vlastitih ukrasa, aranžmana, vjenčića za vrata i drugih zanimljivih dekoracija. Adventski vjenčići ne moraju se kupovati, a izrada vijenca od prirodnih grana bora, jele ili čempresa osigurat će prekrasan zimzeleni miris u vašem domu.

Štoviše, kada ih sami izradite neće ih više nikada htjeti kupiti – upravo zato u nastavku vam donosim detaljne korake za izradu i video za dodatno pojašnjenje. Prirodno zelenje izdržat će i do mjesec dana na vijencu i samo će se sušiti, što znači da ga možete držati na stolu čitav advent bez problema. Ukoliko želite da ipak ostane nešto svježiji, iznesite ga na balkon, terasu ili stavite na neko hladnije mjesto.

ideje za adventske vjenčiće

Adventski vijenci na tanjuru najlakši su način da očuvamo stolnjake i zadržimo eventualnu smolu dalje od stola. Ukrasni plastični tanjur ili pladanj može odlično poslužiti. Uparite ga s bojom detalja na vijencu ili uzmite tanjur jednake veličine kao i vijenac pa ga se neće ni vidjeti. Tako ga možemo lako prenositi iz prostorija ili pokloniti nekome naših ruku djelo, a nisu li takvi pokloni najljepši? Osim toga, adventski vijenci na tanjuru prekrasna su dekoracija za svaki obrok, posebice kada upalimo adventsku svijeću i družimo se.

Izrada adventskog vijenca 

Prije no što krenemo u izradu vijenca, poželjno je istražiti ideje za adventski vijenac i vidjeti kakav vijenac želimo. Možemo se odlučiti za nekoliko opcija: vijenac od slame, mahovine, bazu od grana (šiba/pruća), pravog zelenila, umjetnog zelenila ili pak češera.

Vijenac od mahovine zapravo je slamnata baza obložena mahovinom, a zatim ukrašena češerima, figuricama, imelom, oraš. plodovima i raznim drugim božićnim ukrasima. Baza od grana, tj. savitljivih šiba može se kupiti u prodavaonicama repromaterijala ili izraditi od šiba vrbe, breze i sl.

adventski vijenac od prirodnih materijala

Materijal i priprema

 • Baza za vijenac (slama, mahovina, grane ili žičana struktura),
 • Prirodne grane (preporučljivo jela jer je manje bodljikava) ili umjetne grane bora,
 • Dodatne grane čempresa, imele ili lovora za raznolikost (u prirodnoj opciji),
 • Savitljiva tanka zelena žica,
 • Škare za biljke i kombinirke (ili škare za rezanje žice),
 • Razni suhi ukrasni predmeti (češeri, štapići cimeta, anis, male kuglice za bor, ukrasne trake, sušene ploškice naranče i sl.)
 • Pištolj za vruće ljepilo i nekoliko dodatnih patrona,
 • Držači za svijeće i 4 ukrasne svijeće.

kako izraditi adventski vijenac

Adventski vijenac izrada – koraci (video)

 1. Prvo je potrebno narezati prirodne grane (ako ih koristite) na manje grančice i spremiti sve u jednu kutiju ili staviti na hrpicu koja će vam biti lako dostupna tijekom pletenja.
 2. Uzmite bazu vijenca i žicu. Žicu nekoliko puta čvrsto omotajte oko same baze, a zatim napravite čvrste kukice/čvorove i zataknite ostatak žice unutar slame (ili granja/žice ako to koristite za bazu). Nemojte rezati žicu tik do slame već ostavite dužinu i zabodite ju kako bi još bolje držala.
 3. Zatim krenite s pletenjem slamnate baze, za početak počnite s gornje strane i postavite 2-3 grančice bora jednu do druge (grupirajte ih kao u buketiće). Omotajte žicu jednom ili dva puta kako biste čvrsto stisnuli grane, a zatim stavite još jedan buketić grančica s vanjske, omotajte pa onda s unutarnje strane i ponovno omotajte da učvrstite.
 4. Između grančica bora ili jele možete dodati čempres te lovorove grančice za raznolikost i još ljepši izgled vijenca.
 5. Slijedite ove korake dok ne dođete do samog kraja i sve strane ne budu pokrivene grančicama. Zatim omotajte žicu još nekoliko puta oko čitavog vijenca te s donje strane napravite nekoliko čvorova/kukica i zataknite manji ostatak žice u slamu kao što smo i na početku napravili.

Da bi sve bilo lakše pohvatati, pogledajte video izrade adventskog vijenca korak po korak:

Adventski vjenčić – ukrašavanje (+ ideje za adventski vjenčić)

Ideje za adventske vjenčiće možete pronaći svugdje, a meni najdraža opcija su adventski vijenci od prirodnih materijala. Na mom vijencu uvijek će se naći štapići cimeta, anis, ploškice sušene naranče, šipak i grančice imele s crvenim ili bijelim bobicama. Naravno svoj vijenac možete ukrasiti i kombinacijom prirodnih i umjetnih materijala ili od potpuno umjetnih materijala.

 • Prvo prikupite sve ukrase koje želite staviti na svoj vijenac i upalite vrući pištolj s patronama kako bi se zagrijao.
 • Zabodite držače za svijeće gdje ih želite staviti (ako su nestabilni, zalijepite ih dodatno s vrućim ljepilom s donje strane).
 • Zatim posložite svijeće i ukrase (okvirno) na vijenac te isprobavajte kako ih želite postaviti.
 • Ukrase NE lijepite odmah jer se mnogo puta možete predomisliti, a onda je prekasno za promjene.
 • Kada ste zadovoljni svime posloženim, uzmite zagrijani pištolj za vruće ljepilo i krenite s lijepljenjem.

Neke ideje za adventski vjenčić:

ideje za adventski vijenac

 

Gdje kupiti materijal?

Kako se pothvat izrade adventskog vijenca ne bi pretvorio u projekt od nekoliko stotina kuna, potražite sve ukrase i potrebne stvari u jeftinijim prodajnim mjestima poput sljedećih:

 • Offertissima (držači za svijeće cca 8 kn, slamnata baza vijenca 12 kn, umjetne crvene grančice 8 kn, češeri cca 10 kn, škare za rezanje bilja cca 20 kn),
 • Lokalna tržnica za grane bora, jele, čempresa, imele i lovora (ispod 10 kn po grani – ili naberite sami za besplatan materijal),
 • Željeznarija, trgovina alatom i sl. (škare za bilje 20-50 kn, žica 10 kn)
 • KIK, Pepco, Jysk, Offertissima i Tedi trgovine za razne ukrasne vrpce, kuglice, češere i tomu slično,
 • Dobar partner (objedinjuje sve što će vam trebati na jednom mjestu, no po nešto višim cijenama)

** Izbjegavajte velike prodajne centre, poput Bauhausa, Uradi Sam i dr. jer imaju dvostruko ili trostruko više cijene za materijale. Naravno uvijek postoje iznimke, no ja sam se uvjerila u previsoke cijene.

adventski vjenčići ideje

adventski vijenac izrada

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

×