Domaći medenjaci recept (+ paprenjaci) – bijela glazura i ukrašavanje
- 09 prosinca, 2018
- by
- Petra
Božićni medenjaci su tradicionalni keksi svakog adventa i moj su favorit jer su tako jednostavni za napraviti da vam od njih neće pasti mrak na oči kada pomislite na Božićne kolače. Domaći medenjaci i paprenjaci veoma su slični, stoga sam uključila oba recepta, a razlikuju se doslovno u nekoliko začina i količini meda u receptu. U nastavku pronađite recepte, upute za ukrašavanje medenjaka i recept za bijelu glazuru za medenjake i paprenjake (šećerna glazura).
Medenjaci i paprenjaci su suhi keksi ili kolačići. Mogu biti tanki i hrskavi (prhki) ili mekši kao oni tradicionalni medenjaci naših baka. Medenjaci koje ćete razvaljati i vaditi kalupima također mogu biti mekši ako ostavite deblje tijesto. Što ga više razvaljate valjkom, to će oni biti hrskaviji te ćete ih manje peći.
Kalupe za medenjake pronađite u bilo kojem tržnom centru, dok sam u Intersparu i Kauflandu vidjela dosta jeftine. Potražiti ih možete i u prodavaonicama s kućnim potrepštinama (Offertissima, Pepco, Tedi, KIK i sl.)
Vrijeme pečenja oba recepta je 8-10 minuta (vrlo brzo gotovi!). S pripremom tijesta smo također gotovi u 15-ak minuta, dok je najduži proces hlađenje tijesta (minimalno 2 sata ili preporučljivo preko noći). Prvi na redu su tradicionalni medenjaci, a zatim jednostavni medenjaci (moj prilagođeni recept bez šećera) koji imaju manje začina od paprenjaka!
Domaći medenjaci recept
Potrebno je:
- 3 šalice (+ 1/4 šalice) glatkog brašna
- 1 veliko jaje (ili 2 mala)
- 3/4 šalice mekog maslaca (sobne temp.)
- 3/4 šalice meda
- 1/2 šalice šećera po izboru
- 1 jušna žlica cimeta
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.
Priprema:
- U jednu zdjelu pomiješajte sve suhe sastojke i ostavite ih sa strane.
- U drugu posudu za miksanje stavite omekšani maslac i šećer, a zatim mutite ručnim mikserom dok se šećer ne poveže (cca 2-3 miute) na srednjoj do velikoj brzini. Smjesa bi trebala biti lagana i prozračna.
- Zatim dodajte jaje, med i vaniliju pa dodatno sve umutite.
- Smanjite brzinu miksera na najmanju i dodajte brašno. Miješajte dok se sve ne poveže, ali ne previše!
- Dodatno povežite tijesto rukama, zatim ga podijelite u dvije jednake kugle. Kugle onda spljoštite kako bi bile nešto veće od vaših dlanova.
- Tijesto čvrsto omotajte plastičnom folijom ili stavite u vrećicu za zamrzavanje. Odložite ga u frižider na 2 sata (poželjno preko noći).
- Kada se dobro ohladilo, izvadite tijesto i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini (stavite brašna i na valjak).
- Zagrijte pećnicu na 175-180°C.
- Izvadite kalupe (možete ponovno spojiti ostatke tijesta i razvaljati za dodatne oblike) i posložite ih na papir za pečenje u pleh.
- Pecite 8-10 minuta (na kraju potražite recept za glazuru).
Jednostavni medenjaci/paprenjaci recept (bez šećera)
Potrebno je:
- 3 šalice (+ 1/4 šalice) glatkog brašna
- 1 šalica meda
- 3/4 šalice maslaca sobne temp.
- 1 veliko jaje
- 1 čajna žličica sode bikarbone
Začini (za papreni dio):
- 1-2 žlice cimeta
- 1 – 1.5 žlica suhog mljevenog đumbira
- 1 čajna žličica mljevenih klinčića
- 1/2 čajne žličice muškatnog orašćića.
Priprema:
Pratite korake iz prethodnog recepta, ali pecite medenjake/paprenjake 9-10 minuta na 180°C. Za svaki slučaj preporučujem jedan dio tijesta razvaljati deblje, a drugi tanje pa ćete znati odlučiti kakvi vam se više sviđaju!
Bijela glazura za medenjake – ukrašavanje medenjaka i paprenjaka
Glazura je idealna za ukrašavanje medenjaka i dodatan slatki okus. Ovo je najjednostavniji recept koji može postojati, a još ćete ga lakše prilagođavati. Za ukrašavanje koristite običnu vrećicu za zamrzavanje i odrežite joj vrlo vrlo malen vrh s donje strane kada ste u nju već stavili glazuru. Tako ćete dobiti preciznu “špricu” za ukrašavanje, a za prvih par keksića koje uredite ne očekujte čuda. Nakon nekoliko paprenjaka ćete već uhvatiti kako to ide!
- 1 šalica šećera u prahu,
- 2 jušne žlice mlijeka,
- Malo ekstrakta vanilije (izborno)
Pomiješajte sve u zdjelici i slobodno dodajte još malo šećera ili mlijeka dok ne dobijete finu konzistenciju (ne previše tekuću, ali ni previše gustu). Zabavite se i odokativno smutite glazuru pa ju prebacite u većicu za zamrzavanje. Ja sam koristila Ikea zip vrećicu jer su zbilja čvrste i donji dio se dao tanko odrezati – potrebna vam je samo mala rupica za precizno nanošenje.
Glazuru nanosite na hladne kekse unutar pleha, na papiru za pečenje ili na rešetci. Odlična ideja je također umočiti pola keksa u glazuru, a drugu polovicu ukrasiti šarama, točkicama i sl.