Pratite me

Kokosovo ulje za sunčanje – kako koristiti + važne napomene

Kokosovo ulje za sunčanje – kako koristiti + važne napomene

 • 19 lipnja, 2019
 • by

Prirodna ulja mogu biti odlično prirodno sredstvo za sunčanje, a danas je na redu kokosovo ulje za sunčanje! Jeste li znali da se kokosovo ulje koristi u mnogim prirodnim marmeladama i kremama za tamnjenje? Samim time, došlo je vrijeme da pričamo o njegovom utjecaju na tamnjenje kože. Kokosovo ulje za kožu donosi brojne dobrobiti, no također omogućuje da naša koža dobije više vitamina D, dok ujedno potiče proizvodnju melanina u koži (pigmenta koji nam daje tu tamnu i preplanulu boju ljeti).

Početak ljeta donosi želju za tim preplanulim izgledom, posebice ako naše prijateljice već imaju osunčane noge. Srećom, kokosovo ulje može nam u tome pomoći i još je vrlo isplativo po pitanju cijene. Ulje za brže tamnjenje nekada može biti poprilično skupocjeno, ali i sadržavati štetne sastojke koji nam nisu potrebni na koži niti u organizmu. Meni je zato uvijek draže koristiti prirodnu kombinaciju ili proizvode za koje znam da su dobri za naše tijelo.

Kokosovo ulje za tijelo možda je najisplativiji način za postizanje divne preplanulosti. Prije nego krenemo, ubacila bih samo jednu napomenu – kokosovo ulje nemojte koristiti na licu ako imate osjetljivu/problematičnu ili aknama sklonu kožu! Kokosovo ulje za lice nije dobra opcija jer uzrokuje začepljenje pora, iako je odlično za kosu i kožu tijela, ovo ulje je dosta teško za kožu lica. Više o kokosovom ulju za lice pročitajte klikom na ovaj link.

Kako brzo potamniti uz kokosovo ulje?

Kokosovo spada u najbolja ulja za sunčanje (uz maslinovo i mrkvino). Pomaže koži sintetizirati (napraviti) vitamin D koji nastaje kada smo izloženi suncu, a koji je važan za dobro raspoloženje, pravilan rast kostiju i zuba. Evo još nekoliko dobrobiti ako ćete ga koristiti za sunčanje:

 • Kokosovo ulje potiče proizvodnju melanina u koži (pigmenta koji nam daje tamnu boju),
 • Njeguje i hidratizira kožu zahvaljujući laurinskoj kiselini i vitaminu E,
 • Ima blago antioksidativno djelovanje,
 • Djeluje protiv gljivica i bakterija na površini kože (koje često nastaju ljeti uslijed znojenja),
 • Potpuno je prirodno te proljepšava kožu i daje joj prekrasan sjaj.

kokosovo ulje za sunčanje

Kokosovo ulje – upotreba za sunčanje

Ulje kokosa prirodno je u krutom stanju do 24°C stupnja, dok je tijekom ljeta većinom u tekućem stanju s obzirom na temperature. Kokosovo ulje za brže tamnjenje možemo koristiti samo tako da ga ponesemo u teglici na plažu (ili balkon/terasu, ovisno gdje se sunčamo). Tako predstavlja potpuno prirodno sredstvo za sunčanje i hidrataciju u jednom. Također ga možemo prebaciti u manju bočicu, staro pakiranje nekog seruma ili raspršivač. Jedino je važno da se bočica ili teglica mogu dobro zatvoriti kako bismo izbjegli prosipanje ulja i prolijevanje u torbi.

VAŽNO JE ZNATI da kokosovo ulje za taman ten ne sadrži SPF zaštitu stoga se ne preporučuje korištenje u razdoblju od 10-16h bez prethodnog nanošenja kreme za sunčanje s minimalnim faktorom 30. Istina, ulje kokosa ima mali SPF faktor 6, no to nije nimalo dovoljno da se zaštitimo od ljetnog sunca. Osobno bih preporučila da bilo kakve proizvode za tamnjenje koristite rano ujutro ili kasno poslijepodne kada je sunce slabije te da prije sunčanja nanesete barem faktor 20 za dodatnu sigurnost. Pretjerano uništena koža tijekom sunčanja brže stari i razvija bore!

Kokosovo ulje cijena i gdje kupiti najpovoljnije?

Kokosovo ulje možemo pronaći po cijeni od 30 kn pa sve do preko 100 kn, a cijena uvelike ovisi o količini ulja. Možemo kupiti teglice od 50 ml ili tegle od 1 do 2 kg. Ja volim kupovati barem 500 g/500 ml ulja jer su veća pakiranja uvijek povoljnija. Kokosovo ulje cijena za 500 ml iznosi 40-ak kuna, ovisno o prodajnom mjestu.

Danas se kokosovo ulje nalazi u gotovo svim trgovačkim centrima, a neka od mjesta na kojima ja volim kupovati ulje su Tvornica Zdrave Hrane, Greencajg, Lidl, Bio&Bio, Kokosovo ulje DM ili neke druge trgovine s organskim proizvodima. Važno je kupiti hladno prešano ulje jer ono ima sve hranjive masne kiseline i sastojke. Uvijek pročitajte etiketu da vidite piše li organsko i hladno prešano/hladno tiješteno kokosovo ulje.

kokosovo ulje upotreba

Ulje za sunčanje recept – kokosovo ulje + ulje mrkve

Ako vas zbilja muči pitanje “kako brzo potamniti?“, možete isprobati recept za ubrzano tamnjenje s uljem mrkve. Mrkva je do sada već poznat sastojak kreme za sunčanje jer sadrži karoten koji potiče bržu proizvodnju melanina u koži. Slijede 2 recepta koja možete napraviti sami, ukoliko biste nešto jače od običnog kokosovog ulja, a opet prirodno.

Ulje za brže tamnjenje (kokos + mrkva)

 • 100 ml kokosovog ulja (tekućeg),
 • 50-100 ml ulja mrkve (macerat mrkve),
 • Staklena bočica od 200 ml.

Ova dva ulja potrebno je pomiješati u bočicu s čvrstim poklopcem/čepom na navijanje da spriječimo prolijevanje. Lagano ga protresite prije uporabe i nanosite tijekom sunčanja. Moguće ga je koristiti kao njegujuće ulje i tijekom dana te nakon tuširanja. Potrebno je izbjegavati izlaganje bočice direktnom suncu (držite ju u torbi ili prekrivenu).

Ulje za sunčanje sa SPF zaštitom (kokos + mrkva + čileanska malina)

 • 50 ml ulja mrkve (macerat mrkve),
 • 50 ml kokosovog ulja (tekućeg),
 • 100-150 ml ulja čileanske maline,
 • Staklena bočica od 200-250 ml (od tamnog stakla)

Ulje sjemenki čileanske maline ima prirodni SPF faktor 25-40 i posebno njeguje kožu. Ipak, ne bi se preporučilo koristiti isključivo ovu kombinaciju za zaštitu od sunca već samo kao dodatnu zaštitu ili zaštitu u kasnim satima kada sunce nije toliko jako. SPF faktor ulja maline nije uvijek 40, i uvelike ovisi o količini koju nanosimo – što je manji sloj, to je slabija zaštita. Ovu mješavinu prije svake uporabe protresite, čuvajte u bočici od tamnog stakla kako bi se očuvala kvaliteta ulja. Također izbjegavajte izlaganje bočice suncu.

ulje za brže tamnjenje

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

×