Pratite me

Pravilno lakiranje noktiju – kako lijepo nalakirati nokte kod kuće (+ najbolji lak za nokte)

Pravilno lakiranje noktiju – kako lijepo nalakirati nokte kod kuće (+ najbolji lak za nokte)

 • 29 rujna, 2020
 • by

Manikura se danas većinom obavlja u salonima, no ako ste poput mene i niste fan odlaska na trajni lak, gel nokte ili manikuru u salon, imam rješenje! Kućna manikura noktiju zapravo je poprilično jednostavna, tim više ako uložite u kvalitetan lak za nokte koji će trajati tjedan dana. Danas na internetu možete naći razne ideje za lakiranje noktiju, a ovdje ćemo proći jednobojno lakiranje koje će služiti kao baza za svaku drugu manikuru kod kuće. Spomenut ću i svoje najdraže i najbolje lakove za nokte u svim cjenovnim rasponima. Slijedi nekoliko važnih koraka koje trebate znati da bi nokti izgledali kao iz salona, stoga čitajte dalje i pogledajte slike za upute! 

Ako do sada niste znale kako uredno nalakirati nokte da bi oni izgledali lijepo, nemojte očajavati. Nakon nekoliko puta s ovim uputama, sigurna sam da ćete se izvježbati do savršenstva. Važan korak je također njega noktiju i briga o njima – dakle noktima nećemo otvarati konzerve, grebati etikete ili sl. stvari. To su naši nokti, a ne alati za svakodnevnu uporabu – barem ne ako želite da ujedno i lijepo izgledaju.

Moj savjet za trajnost laka je da ih što manje močimo u vodi! Naravno pranje ruku ne možemo izbjeći, no za pranje suđa ili čišćenje možemo koristiti rukavice. To će spasiti lak od ljuštenja, ali i same nokte i kožu ruku od isušivanja, zanoktica i neurednog izgleda. Krema za ruke i nokte bi trebala stajati na radnom stolu, u autu, kraj kreveta, u torbici. Važno je brinuti se za kožu oko noktiju, pa nakon nanošenja kreme za lice ujutro i navečer, ostatak s prstiju umasirajte na kožicu oko noktiju. Ovo su samo neki od načina kako da nokti izgledaju ljepše i zdravije, no idemo sada na lakiranje noktiju!

Kako pravilno nalakirati nokte (kućna manikura noktiju)

Potrebno vam je sljedeće:

 • ulje za nokte (ili neko obično prirodno ulje za tijelo/kosu),
 • bazni lak za nokte (preporuke na kraju članka),
 • lakovi za nokte u boji,
 • završni lak (nadlak/top coat),
 • pogurivač kožice oko noktiju,
 • nježna rašpica za nokte,
 • aceton/odstranjivač laka,
 • tanki kist (najbolje nakošeni makeup kist).

Prije nego krenemo s koracima, moj savjet je da napravitepauzu između laka za nokte (1-2 dana ako možete) jer ćete tako dati noktima da dišu, a tijekom pauze ih možete njegovati s kremama i uljima svakih nekoliko sati. Njega noktiju je obavezna ako želite lijepu ploču nokta i okolne kožice, a nokti će vam biti zahvalni, vjerujte mi! Na pitanje kako se lakiraju nokti također može biti više odgovora, no ovaj način je meni najdugotrajniji i jako lijepo izgleda.

Priprema noktiju za lakiranje (priprema je pola posla)

Nokte trebamo lijepo pripremiti, dakle odrezati grickalicom ako je potrebno skratiti ih ili oblikovati. Zatim nježnom rašpicom zagladiti rubove i nanijeti ulje na nokte te ih lagano izmasirati – posebnu pažnju pridajte kožici oko noktiju. Ulje je najbolje ostaviti 15-30 minuta dok gledate seriju ili ste na kauču primjerice. VAŽNA NAPOMENA: nokte rašpamo isključivo i samo u JEDNOM smjeru. Dakle, nikako ne idemo lijevo-desno već laganim potezima samo u jednom smjeru.

kako lakirati nokte notino hr

Kako lakirati nokte – koraci:

 1. Ulje za nokte – ostaviti 15-30 minuta kako bi kožica omekšala i kako bismo nahranili površinu nokta.
 2. Pogurivanje kožice oko noktiju – uz pomoć štapića “pogurivača” jednostavno pogurajte kožicu gore. Nemojte je sjeckati škaricama već je samo lagano pogurajte direktno prije lakiranja kako bismo ljepše pokrili te izdužili površinu nokta.
 3. Uklanjanje ulja za nokte – masna površina nokta dovodi do mjehurića i lošeg “sjedanja” laka, a najbolji način za odmastiti površinu je da ju pređemo s vaticom natopljenom acetonom.
 4. Bazni lak – lak prvo protrljajte među dlanovima (nikako ne tresite i ne mućkajte lak da bismo izbjegli mjehuriće). Bazni lak trebamo nanijeti u 2-3 poteza, dakle osigurajte da nemate previše laka na četkici i povucite lak izbjegavajući dodirivanje kožice na vrhu.
 5. Prvi sloj laka u boji – nakon što se bazni lak posušio, ponovno protrljajte lak u boji između dlanova (bez mućkanja). Pobrinite se da lak nije na obje strane četkice i da ga nema previše na četkici. Ne želimo da se lak “preljeva” na noktima već želimo tanak providan prvi sloj.
 6. Drugi sloj laka u boji – kada ste nanijeli lak na sve nokte obje ruke, ne čekamo da se prvi sloj skroz posuši već krećemo s drugim slojem. Ponovno pripazite na količinu laka na četkici i pažljivo nanesite lak kako bi izgledao jednolično. Svaki nokat završite s jako laganim slojem na donjem rubu kako bismo “zapečatili” lak. Ako vam je previše nespretno, ovaj korak možete i preskočiti.kućna manikura noktiju notino hr
 7. Bilo kakve pogreške ćemo riješiti nakošenim kistom za makeup koji ćemo natopiti u acetonu (pripazite da ga dobro ocijedite) i lagano izbrisati višak laka i pogreške.
 8. Završni nadlak – kada se lak u boji posušio, nanesite završni sloj laka i ponovno “zapečatite” donji rub. Ovo će noktima dati sjajan finish kao iz salona.

To je to! Cilj je tanak sloj laka kako nokti ne bi izgledali neuredno i kako bismo izbjegli naslage previše laka. Manikura će zbog više tankih slojeva biti dugotrajna, a neće izgledati ružno ili nedovršeno. Ne očekujte čuda iz prvog pokušaja, ali garantiram da ćete s uloženim vremenom i nakon 2-3 pokušaja svladati lakiranje noktiju. Ako se pitate kako nalakirati kratke nokte, sve je isto za duge i kratke 🙂

Ja sam na kraju dodala i točkice na nokte da mi budu malo zanimljiviji, a njih postignem s jednim malo debljim i jednim malo tanjim vrhom štapića za pogurivanje kožice.

ideje za lakiranje noktiju notino hr

 

Najbolji lak za nokte u svakom cjenovnom rangu

Isprobala sam svakakve lakove za nokte i zaključila da je najvažnije uložiti u dobar lak koji nije gust, i koji se ne skida nakon dan-dva. Slijede moje preporuke raznih lakova, dok uvijek preporučujem svoje favorite YSL, Spa Rituals, Zoya, OPI i Collistar. Apsolutno najbolji bazni lak za nokte koji sam imala je Spa Rituals, a odmah iza njega Collistar 3 In 1 Base, Strengthener & Fixer.

Skuplji cjenovni rang/kvalitetan lak za nokte

 • Yves Saint Laurent La Laque Couture – savršena nude/prirodna roskasta nijansa (Rose Romantique i Rose Abstrait). Cijena 175 kn.
 • OPI – ekstra popularni s razlogom, jako volim njihove Infitnite Shine lakove jer su kvalitetniji. Cijena 100 kn.
 • Collistar 3 In 1 Base, Strengthener & Fixer – odličan bazni lak koji trenutno koristim, pripremite se na dosta jak miris. Cijena 120 kn.
 • Zoya lakovi – imaju velik raspon boja i meni najbolji nadlak za nokte, no bazni/podlak mi se često ljuštio nakon par dana. Cijena 100-150 kn.
 • Dior – još jedan najbolji bazni lak za nokte sam imala od Diora, njihove prirodne i glossy nijanse najviše volim.

Srednji cjenovni rang

 • Essie lakovi – pristupačni, a odlični lakovi za nokte s velikim rasponom boja. Nisam toliko impresionirana trajanjem, ali isplati se isprobati. Cijena 50-80 kn.
 • L’Oreal lakovi – imaju odličnih opcija za cijenu po kojoj ih se može kupiti i relativno dugo traju. Cijena 40 kn.
 • Artdeco – također super opcija za pristupačnu cijenu i bolju kvalitetu. Cijena 50-ak kuna.

Niži cjenovni rang

 • Catrice lakovi – jako su popularni i to s razlogom, imaju odlične boje, no meni su neki bili pregusti pa je dobro isprobati par. Cijena 20-30 kn.

kako uredno nalakirati nokte manikura kod kuće notino hr

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

×