Pratite me

Maslinovo ulje za sunčanje i taman ten (recepti + savjeti)

Maslinovo ulje za sunčanje i taman ten (recepti + savjeti)

  • 30 srpnja, 2019
  • by

Maslinovo ulje jedno je od dragocjenih ulja koje nam je također lako dostupno i vrlo korisno! Osim u kuhinji, maslinovo ulje široko se koristi diljem plaža i to je prirodno ulje za sunčanje koje su naše bake koristile na mediteranu. Uz baršunast osjećaj, nahranjenu kožu i divan sjaj – maslinovo ulje za sunčanje pomaže nam doći do tamnog tena i preplanulog izgleda kože. Ovo prirodno ulje pruža brojne druge dobrobiti našoj koži, a koristimo jedino ekstra djevičansko maslinovo ulje zbog najbolje kvalitete. U nastavku pročitajte sve savjete, mjere opreza i recepte s maslinovim uljem za najljepši ten ovog ljeta 🙂

Maslinovo ulje i dalje je popularno kao prirodno sredstvo za sunčanje, u moru kupovnih proizvoda prepunih raznim kemikalijama. Čisto i prirodno maslinovo ulje za sunčanje privlači sunce i pruža dubok, taman ten mnogo bolje od drugih losiona. Ako u njega dodamo ulje mrkve ili oraha, možemo dodatno pospješiti stvaranje melanina (pigmenta koji daje tamniju boju našoj koži). Sve recepte spomenut ćemo dalje u tekstu, no idemo prvo proći nekoliko dobrobiti koje možemo dobiti s korištenjem maslinovog ulja za brzo tamnjenje!

Ako vas muči pitanje kako brzo potamniti i želite što prije postići preplanuli tenpročitajte moje savjete za dodatke prehrani i proizvode koji će vam u tome pomoći klikom na ovaj link!

maslinovo ulje za brzo tamnjenje

Dobrobiti maslinovog ulja za kožu

  • Bogato je antioksidansima – što znači da pomaže održati kožu zdravom i mladolikom te prevenira negativan utjecaj sunca na kožu.
  • Hrani i njeguje – pomaže nahraniti kožu i hidratizirati ju kako se ne bi ljuskala, izgledala suho ili svrbila nakon izlaganja suncu i vjetru.
  • Regenerira stanice kože – zbog visokog sastava vitamina E, flavonoida i drugih odličnih sastojaka, pomaže u bržoj regeneraciji stanica kože i ljepšem izgledu.
  • Smanjuje vidljivost ožiljaka i strija – masaža maslinovim uljem preporučuje se za ublažavanje vidljivosti strija i ožiljaka, a to je samo bonus kod sunčanja.
  • Ublažava upale – zahvaljujući blagom protuupalnom djelovanju, preporučuje se njegovati kožu ekstra djevičanskim maslinovim ulje (posebice kod izlaganja sunčevom zračenju).

VAŽNA NAPOMENA – osobe s osjetljivom i problematičnom kožom koja je sklona prištićima trebale bi izbjegavati korištenje maslinovog ulja na licu i vratu. Nažalost, maslinovo ulje je poprilično teško za kožu lica te može uzrokovati začepljenje pora, dok je na koži tijela sigurno za korištenje i blagotvorno djeluje 🙂

Maslinovo ulje – zaštita od sunca

Unatoč popularnom mišljenju, maslinovo ulje ne pruža dostatnu zaštitu kože od sunca. Njegov SPF faktor iznos između 2-8, što je nedovoljno za ikakvu zaštitu. Maslinovo ulje za sunčanje ima mnoge druge dobrobiti koje sam prethodno navela, no zaštita ipak nije jedna od njih. Prevencija štetnog djelovanja i starenja kože ipak je važna, stoga bih preporučila korištenje kreme sa SPF-om barem do 18h tijekom ljeta. Rano ujutro ili u kasno poslijepodne kada sunce više nije toliko jako, maslinovo ulje za tamnjenje možemo slobodno nanositi bez straha. Ja često volim ostati do samog zalaska i uživati u sunčanju te mirnijoj plaži jer se mnogi već upute svojim kućama.

ulja za sunčanje

Ulje za sunčanje za brzo tamnjenje recept 

Ulja poput maslinovog, mrkvinog ili kokosovog mogu poslužiti kao vrhunski prirodni preparati za sunčanje i potaknuti brzo tamnjenje. S obzirom da nemaju zaštitu od sunca, koristimo ih rano ujutro ili kasno poslijepodne bez zaštite. Tijekom dana obavezno nanesite SPF 30, barem od 10-18h.

Ulje za sunčanje recept s maslinovim uljem

Poprilično je isplativ način za postizanje preplanulog tena te izbjegavanje kemikalija. Korištenje čistog maslinovog ulja koje umasiramo na kožu je sve što nam treba. Ovo je ujedno i najjednostavnije ulje za tamnjenje i koristimo ga u čistom obliku, dok ga je poželjno ponijeti na plažu u bočici od tamnog stakla (i prekriti kada je na suncu). Tako ćemo održati kvalitetu ulja što duže.

Dalje slijedi još nekoliko recepata ukoliko želite pojačati djelovanje maslinovog ulja, a ispod svakog ću također objasniti što postižemo tom kombinacijom. Prirodno ulje za sunčanje odlično je koristiti kada sunce nije jako jer koži pružamo dubinsku njegu.

Maslinovo ulje i mrkva za sunčanje – recept

  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
  • 100 ml prirodnog ulja mrkve,
  • 200 ml staklena bočica od tamnog stakla.

Ulje mrkve bogato je karotenoidima koji dodatno potiču razvoj melanina u koži. Tako će koža još brže potamniti, a mi ćemo upijati vitamin D tijekom sunčanja. Ulje mrkve za sunčanje sastavni je dio gotovo svih marmelada i balzama za brzo tamnjenje kože, a mi si ga možemo napraviti sami. Ova mješavina dovoljna je za nanošenje u tankom sloju te ćemo ju imati preko mjesec dana ili dva mjeseca, ovisno koliko nanosimo.

Maslinovo ulje i limun za posvjetljivanje kose 

Tijekom ljeta, kosa nam također posvijetli i pruži one prekrasne pramenove koje samo sunce može napraviti. Ako i to želimo ubrzati te prirodno posvijetliti boju kose – možemo to napraviti na skroz prirodan način. Maslinovo ulje i limun pomiješamo u jednakim omjerima i nanesemo na kosu tijekom sunčanja. Možemo nanijeti mješavinu na čitavu dužinu ili samo na određene dijelove koje bismo posvijetlili.

Poželjno je kosu zatim dobro pročešljati i ostaviti da kombinacija maslinovog ulja koje hrani te limunovog soka koji posvjetljuje da djeluju. Kosa će ujedno nakon ovog tretmana biti nevjerojatno meka, dok ćemo nakon pranja moći vidjeti i koliko je posvijetlila. To može biti jednu ili nekoliko nijansi, a važno je napomenuti da bi osobama čija kosa ima narančasti pigment, taj isti pigment mogao izaći na vidjelo u ovom tretmanu.

maslinovo ulje zaštita od sunca

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

×