Pratite me

Zdrava sirova torta bez šećera i brašna (raw torta recept)

Zdrava sirova torta bez šećera i brašna (raw torta recept)

  • 27 srpnja, 2019
  • by

Danas imamo posebnu poslasticu, a riječ je o potpuno zdravoj torti koju možemo jesti i za doručak! Sirova torta je u principu torta koja se ne peče, ne sadrži sastojke koji se moraju toplinski obraditi i jako je zdrava. Raw torte poseban su hit u zadnje vrijeme jer su ekstra ukusne, a ne mora nam biti žao ako držimo liniju ili izbjegavamo slastice jer ne sadrže šećer! Htjela sam prilagoditi recept da bude jednostavan svakome za napraviti te bez previše muke u slaganju slojeva i kreiranju boja. U nastavku se nalazi recept na bazi kokosa, indijskih oraščića te drugih orašastih plodova koje imate pri ruci.

Kolači bez ugljikohidrata gotovo su nemogući za pronaći, a nama koji želimo izbjegavati šećer i uobičajeno brašno posebno je teško. Ipak, postoji nada u raw kolačima i slasticama! Većina raw slastica su također veganski kolači jer ne sadrže mlijeko, jaja, maslac niti druge sastojke životinjskog porijekla. Zbog toga mogu biti nešto skuplji za izradu, no ultimativno su zdravi pa nam ne treba biti žao.

Ova raw torta također je bazirana na zdravim mastima poput kokosovog ulja, kokosovog maslaca (nije isto) te orašastih plodova koji su masniji sami po sebi. Zbog toga će biti zasitna i bit će nam dovoljan manji komad da zadovolji želju za slatkim! Osim što je veganska torta, svi sastojci su primjereni za paleo dijetu. Na kraju ove objave pronaći ćete i trgovine u kojima možete kupiti sastojke ako ne znate gdje biste neke od njih nabavili 🙂

raw torta recept

Raw torta recept

Sirove torte recepti znaju biti komplicirani, a ovaj je baš jednostavan. Jedino što će vam biti potrebno od kuhinjskih pomagala su blender ili sjeckalica (multipraktik). U njima ćete napraviti bazu od orašastih plodova, ali i kremu jer se u kremi koriste omekšani indijski oraščići.

Potrebno za bazu:

  • 1 šalica lješnjaka (može i badema/oraha),
  • 1/2 šalice indijskih oraščića (ili drugih po izboru),
  • 1 šalica naribanog kokosa (sitno),
  • 1/3 šalice meda, kokosovog nektara ili agavinog sirupa,
  • 1-2 žlice kokosovog ulja (otopljenog).

Potrebno za kremu:

  • 3-4 šalice omekšanih indijskih oraščića,
  • 2 žlice kokosovog ulja,
  • 1 konzerva kokosove kreme (400 ml),
  • 2-3 jušne žlice kokosovog maslaca (nije isto kao i ulje),
  • 1/3 šalice meda ili agavinog sirupa/kokosovog nektara,
  • 1/2 šalice smrznutog bobičastog voća za ružičastu boju (jagoda, borovnica ili mix),
  • 1-2 čajne žličice matcha čaja za zelenu boju (može i chlorella/ječmena trava).

kolači bez ugljikohidrata

Postupak izrade zdrave torte

Večer prije namočite indijske oraščiće u vodi i stavite ih u frižider preko noći kako bi omekšali za kremu! Ovako zdravi kolači zbilja su jednostavni za napraviti, no ako vam se ne odvaja smjesa za kremu i ne želite raditi 3 boje, možete se odlučiti za samo za jednu boju. U tome slučaju dodajte smrznuto voće i smiksajte u kremi pa odmah prelijte na bazu te ohladite u zamrzivaču prije posluživanja.

  1. U multipraktiku/sjeckalici usitnite lješnjake (ili druge orašide koje ste odabrali). Zatim dodajte sve ostale sastojke za izradu baze. Miješajte s prekidima dok ne dobijete ljepljivu i povezanu masu, ja sam i to radila u svome blenderu, ali savjetujem oprez jer neki blenderi nisu dovoljno jaki.
  2. Smjesu za bazu rasporedite u kalup za torte ili brownieje, ja sam koristila okrugli kalup promjera 26 cm. Za lakše vađenje torte, stavite papir za pečenje ili plastičnu foliju u kalup. Bazu ravnomjerno rasporedite i natiskajte da stvorite dno, a zatim ju stavite u zamrzivač dok pripremate kremu.
  3. Kremu radimo u blenderu ili ponovno u multipraktiku. Omekšane indijske oraščiće usitnimo, zatim im dodamo kokosovu kremu, kokosovo ulje, med (ili drugi zaslađivač) i kokosov maslac. Ukoliko je potrebno zaustavite blender i koristite gumenu/plastičnu špatulu da pogurate smjesu sa stranica prema unutra dok ne dobijete homogenu smjesu.
  4. Ako radite 3 boje smjese (ili dvije), sada je vrijeme da razdvojimo kremu u posude i dodamo prvi (bijeli sloj) na bazu u kalupu. Opet stavimo kalup u zamrzivač da se prvi sloj kreme stisne (cca 1h).
  5. Drugi sloj kreme bit će ružičasti, a napravit ćemo ga tako da u jednu od odvojenih smjesa za kremu dodamo smrznuto bobičasto voće. Sve ponovno smiksamo u blenderu dok ne dobijemo homogenu smjesu i kada se prvi sloj kreme stvrdnuo, dodajemo ovaj u kalup. Opet stavljamo na sat vremena u zamrzivač.
  6. Treći sloj kreme radimo jednako. U preostalu smjesu za kremu stavljamo zeleni prah za boju (ja koristim matcha čaj ili zelene alge/ječmenu travu). Zatim ćemo ovu kremu preliti u kalup kao zadnji sloj na torti.
  7. Zadnji korak je ukrašavanje ako to želimo, možemo posuti gornji sloj naribanim kokosom, sušenim laticama ruža ili primjerice listićima badema. Kada smo zadovoljni ukrasima, stavljamo kalup još 1-2h u zamrzivač prije posluživanja.

Ova raw torta mora stajati u zamrzivaču jer bi se krema mogla otopiti i razliti u frižideru. Ako je torta stajala preko noći u zamrzivaču, imajte na umu da je potrebno 20-30 minuta da se torta malo otpusti prije nego ju možemo poslužiti i jesti, bez da polomimo zube 🙂

veganski kolači

Gdje pronaći i kupiti sastojke za raw torte?

Većina sastojaka nalazi se u trgovinama zdrave hrane (moje omiljene su Tvornica zdrave hrane, Greencajg, Mali Vrt i sl.), također neke sastojke možete pronaći i u DM-u. Online je također povoljan izbor Planet Zdravlja webshop..

  • Orašasti plodovi + indijski oraščići – mogu se naći u supermarketima na akcijama, a ja sam svoje kupila u Tvornici Zdrave Hrane jer su bili povoljniji.
  • Naribani kokos, kokosov nektar ili agavin sirup – Tvornica Zdrave Hrane ili Greencajg.
  • Kokosovo ulje – Tvornica Zdrave Hrane (za sad najpovoljnije – uzimam ekstra djevičansko ulje).
  • Kokosova krema ili kokosovo mlijeko konzerva – Tvornica Zdrave Hrane, Greencajg, bio&bio.
  • Kokosov maslac – za sigurno ga ima u Tvornici Zdrave Hrane (drugo nisam sigurna).
  • Matcha čaj ili alge – povoljne opcije na Planet Zdravlja webu, u Tvornici Zdrave Hrane ili u DM za malo skuplju cijenu.

Kolači bez ugljikohidrata se kao što vidimo ipak mogu napraviti, samo je potrebno uložiti malo više u njih!

raw torta

3 Comments

    petra

    26th ožu 2020 - 12:17

    Ciao, htjela bi napraviti tortu ali imam samo kokosvo ulje, mogu li umjesto kokosovog maslaca staviti obicni maslac?

      Petra

      2nd tra 2020 - 11:19

      Zdravo Petra 🙂 Iskreno nisam nikada koristila obični maslac, tako da ne znam kako bi išao u recept.. Ako isprobaš, svakako javi! 😀

    petra

    3rd tra 2020 - 17:14

    Probala sam sa obicnim i super je ispalo! Odlicna je torta, puno hvala na receptu!! 🙂

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

O meni

Dobrodošli na Vanelli.hr! Moje ime je Petra i glavna sam urednica. Također sam zaljubljenik u zdravu prehranu i kvalitetan način života. Ovdje ćete pronaći savjete za njegu kože i kose, zdrave recepte, upute za izradu prirodne kozmetike i recenzije proizvoda u koje vjerujem. Ugodno čitanje!

YOUTUBE KANAL – pretplati se!

Pratite me

×