Banana kruh – zdravi recept za integralni kruh od banane
- 09 kolovoza, 2017
- by
- Petra
Banana kruh na Instagramu je doživio takav uspjeh i velik broj upita da sam ga morala ponovno objaviti, no ovaj puta je zavrijedio samostalan blog post. Definitivno jedan od mojih dražih kruhova/kolača, kruh od banane savršen je za doručak, užinu, večeru ili desert. Osim što je izvor zdravih ugljikohidrata, banana kruh je veoma mekan i vlažan te me najviše podsjeća na mramorni kolač – samo 10 puta bolji. U nastavku pročitajte recept i upute za savršeni banana kruh svaki puta!
Tko ga je probao, neće ga moći prestati raditi. Ja se moram kontrolirati da ne pravim ovaj kruh svaki tjedan jer mi tako dobro posluži da ga narezanog samo ponesem na posao i imam odličan doručak. Možete ga jesti u toliko kombinacija i s raznim namirnicama, no meni je najbolji s voćem i kefirom ili jogurtom.
Kruh od banane također je odlična zamjena za muffine pune šećera ili čokoladne brownies, a možete ga prilagoditi svojim željama. Uz originalni recept za kruh, u zadnjoj fazi izrade (prije lijevanja smjese u kalup) dodajte što god želite – orašaste plodove, suho voće, komadiće tamne čokolade ili sjemenke. Pozitivna strana je što svaki put možete eksperimentirati, a kruh ne može ispasti loš!
Osim za vlastite potrebe, banana kruh možete ispeći kao poklon dragoj osobi. Posebice onda kad ne možete doći “praznih ruku”, a ne znate što biste nekome donijeli u goste.
Recept za banana kruh s integralnim brašnom
Kruh od banane možete raditi i s normalnim brašnom, no ja više preferiram integralno, kokosovo ili zobeno brašno jer osigurava više hranjivih tvari. Na ovaj način imate slasticu zbog koje se ne morate osjećati loše jer jedete zdrave ugljikohidrate, za razliku od proizvoda iz pekare ili kupovnih muffina. Ipak, ako niste ljubitelj, kruh je još slađi s normalnim bijelim brašnom.
Potrebno je:
- 1/4 šalice kokosovog ulja (ili običnog)
- 1/2 šalice meda
- 2 velika jaja
- 1/4 šalice mlijeka ili vode
- 2-3 velike banane
- 1 žličica sode bikarbone (ili praška za pecivo)
- 1/4 žličice soli
- 1 žličica cimeta
- 1 šalica i 3/4 šalice integralnog brašna (ili po izboru)
- Nasjeckani komadići čokolade, oraš. plodovi, bobičasto ili suho voće
Od pribora za izradu će vam biti potrebni još: zdjela za miješanje/miksanje, pravokutni kalup za kruh ili biskupski kruh, pjenjača ili mikser i sl. kuhinjski pribor. Ukoliko nemate mjerice za 1/2, 1/3, 1/4 šalice, može vam poslužiti i šalica od 200 ml pa odokativno izmjerite sastojke. Svoje mjerice sam kupila u Offertissimi za otprilike 7 kn, a od tada mi život znače! Da ne duljim, slijedi postupak izrade i pečenja kruha od banane..
- Neko vrijeme prije izrade kruha izvadite dva jaja i mlijeko iz hladnjaka kako biste ih podigli na sobnu temperaturu, a pećnicu uključite na 160-170°C. Zatim prvo pomiješajte med i otopljeno kokosovo ulje te ih dobro izmiksajte, tj. izmutite pjenjačom.
- U smjesu zatim dodajte jaja i mlijeko ili vodu i sve dodatno umutite. Izbjegavajte hladne sastojke jer će oni uzrokovati da se kokosovo ulje stisne u grudice.
- Zatim u smjesu dodajte zgnječene banane. Možete ih prethodno zgnječiti vilicom ili dodajte manje komade u smjesu pa ih što bolje izgnječite metlicama od miksera ili pjenjačom/vilicom.
- Onda slijede praškasti sastojci, a preporučuje se korištenje sode bikarbone jer se kruh digne taman dovoljno. Ako ju nemate, i prašak za pecivo će poslužiti, no uz njega bi se kruh mogao previše napuhati i puknuti na gornjoj strani.
- Na kraju u smjesu lagano umiješajte brašno pjenjačom, ili vrlo vrlo lagano i kratko mikserom. Sada možete dodati bilo koje dodatke koje ste pripremili i umiješati ih u smjesu.
- Cjelokupnu smjesu zatim izlijte u lagano nauljeni kalup (ja uvijek dobro sastružem stranice zdjele) i stavite ga peći. Većinom je potrebno 50-60 minuta kako bi se kruh ispekao, a možete ga provjeriti ako zabodete čačkalicu ili tanak nož do sredine kruha. Ako se smjesa ne lijepi za čačkalicu ili nož, kruh je gotov!
Kada ga izvadite, kruh prvo odložite da se hladi 10-ak minuta prije nego ga izvadite iz kalupa. Ja ga volim okružiti i lagano odvojiti od kalupa uz pomoć noža za mazanje. Kruh također nemojte odmah rezati, već (ako možete) pričekajte 20-ak minuta jer će se tako manje mrviti. Dobar tek do sljedeće objave! 🙂
10 Comments
Milica
2nd sij 2018 - 21:48Toliko sam čula za ovaj kruh od banane i nikako da ga napravim, ovaj tvoj izgleda baš primamljivo 🙂
Petra
3rd sij 2018 - 22:02Moraš ga isprobati, meni je najdraži recept čak i pokraj palačinki! 🙂
senka
30th sij 2018 - 22:48Probala…pekla duže. Lipo se diga pa splasnio. Miris super,okus lip,al ispao jako kompaktan i vlažan…jer to tako triba ili sam pogriješila….dosta je sočan, meckav,mislila sam da trebam dobiti biskvit…sto sam pogriješila??
Petra
30th sij 2018 - 23:31Poštovana, banana kruh je sam po sebi prilično vlažan i “gnjecav” upravo zbog banana tako da niste ništa pogriješili. Sukladno tome, rok trajanja mu je nekoliko dana ukoliko ga čuvamo u hladnjaku. Također, kruh ne treba sličiti na biskvit te ga je najbolje rezati hladnog. Dobar tek! 🙂
senka
31st sij 2018 - 11:03Hvala! Ispao je dosta vlažan pa nisam bila sigurna jesam li ga dovoljno pekla iako sam produžila vrijeme pečenja. Još jednom hvala! Sve u svemu još ga malo ima…
Petra
31st sij 2018 - 11:25Nema na čemu! Kruh je sam po sebi dosta vlažan, ali je idealan za gotovo svaki obrok! Preporučujem ga uz jogurt ili kefir s malo voća, moj najdraži doručak. :))
aleksandra
17th velj 2018 - 21:56koliko je 1/4?
Petra
19th velj 2018 - 10:23Zdravo! 1/4 je zapravo jedna četvrtina.. Npr. kada šalicu podijelimo na 4 jednaka dijela, jedan od tih dijelova je jedna četvrtina šalice. Isto vrijedi za 1/2 (jedna polovina – pola šalice) ili 1/3 (jedna trećina). 🙂
Medina
9th tra 2023 - 20:27Pozdrav,
Da li bi mogla napisati nutritivne vrijednosti ovog bb? Hvala puno
Petra
19th tra 2023 - 18:26Zdravo, nažalost ne mogu napisati nutritivne vrijednosti, svakako možete izračunati prema količini namirnica i online kalkuatorima..