Pratite me

Poriluk varivo – jednostavno i zdravo varivo od poriluka!

Poriluk varivo – jednostavno i zdravo varivo od poriluka!

  • 05 listopada, 2017
  • by

Poriluk je jedna od mojih najdražih namirnica upravo zbog velike količine vitamina i minerala koje sadrži. On je također idealna jesenska i zimska namirnica te ga možemo spremati na brojne načine. U današnjoj objavi stoga vam donosim jednostavne načine kako pripremiti jako ukusno i zdravo poriluk varivo uz koje ćete podići svoju prehranu na sljedeću razinu i osigurati si veoma zdrav obrok. Varivo od poriluka jednostavno obožavam kada želim pojesti nešto “na žlicu”, ali najviše od svega volim što se kuhanjem uvelike gubi miris luka. U nastavku saznajte nekoliko jednostavnih i brzih načina za pripremu ove zdrave bombe!

Poriluk varivo ima veoma ugodan okus, a mogu mu se priložiti brojne namirnice. Ukoliko ste ljubitelj variva, svidjet će vam se i njegova najjednostavnija verzija s povrćem. Ipak, za one kojima je za ručak potrebno nešto više zasitno, poriluk se jako dobro slaže kao prilog mesnim jelima ili vegetarijanskim/veganskim zamjenama.

Poriluk možemo prepoznati po visokoj stabljici koja na gornjem dijelu ima zelene listove, dok je donji dio uzak i bijele boje. Jedan koristan savjet kod kupovine ovog povrća je da uvijek odaberete poriluk srednje veličine, s većim zelenim dijelom ili barem jednakim u odnosu na bijeli dio stabljike. Razlog je taj što su kod većine povrća zeleni dijelovi bogatiji hranjivim tvarima i klorofilom.

Nutritivne vrijednosti poriluka

Poriluk podržava zdravlje probavnog sustava zbog mnogo vlakana u svome sastavu, a tu se nalaze i brojni drugi nutrijenti. Poriluk je odličan izvor vitamina C i B6 (piridoksina) stoga se preporučuje tijekom sezone gripe i prehlade. Varivo od poriluka će vas ugrijati i također opskrbiti mineralima poput željeza, mangana i kalcija te folnom kiselinom.

Varivo od poriluka

Poželjno je znati da poriluk pozitivno djeluje na rad jetre, gušterače te želuca i crijeva. Pomaže regulirati razinu šećera u krvi, snižava krvni tlak te razinu kolesterola u krvi. Ovo je izuzetno zdrava namirnica koju je poželjno obilno konzumirati tijekom zime, posebice kada pokušavamo naviknuti manje uzraste na obroke od variva.

Jednostavno poriluk varivo

Prvi recept koji ujedno i najčešće pripremam je toliko jednostavan da ga i mlađi uzrasti mogu napraviti. Može se kombinirati s mesnim jelima kao prilog ili pak dodati suhomesnate proizvode u samo varivo za aromu (kobasice, šunka, buncek, panceta). Kod ovog recepta uz poriluk volim kupiti i povrće za juhu jer u jednom pakiranju ili svežnju s placa imam sve što mi treba da upotpunim varivo. Ukoliko ste ljubitelj gustih variva, pred kraj dodajte zapršku od 2-3 žlice oštrog brašna poprženih na par žlica ulja i dodatkom vode dok se ne počne zgušnjavati. Ja sam ipak primjetila da nema potrebe dodavati zapršku te samo odlijem višak vodice.

Potrebno je:

  • 3-4 poriluka srednje veličine,
  • 3-4 mrkve,
  • celer za juhu (izborno),
  • 1-2 krumpira (izborno),
  • 1 luk ili češanj češnjaka
  • 1-2 žlice ulja (kokosovo je zdravije)
  • Začini: sol, papar, vegeta i crvena paprika
  1. Najprije poriluk dobro operite pod mlazom vode i pripazite da se između uskih listova ne skrivaju komadići zemlje. Ja ga volim list po list odvojiti i svaki isprati ili ga prvo blago isprati pa narezati, a zatim temeljito oprati narezanog. Izbor je vaš.
  2. Zatim očistite luk/češnjak, mrkvu, krumpir i celer (možete dodati i 1 korijen peršina) te ih narežite na kolutiće ili kockice. Na ulju popržite usitnjeno povrće osim krumpira, dok luk ne postane staklen i žut. Zatim povrće podlijte s malo vode da ne gori i dinstajte 5 minuta prije nego dodate krumpir.
  3. Kada dodate krumpir, dinstajte tako još 5 minuta, a onda dodajte i nasjeckani poriluk.
  4. Sve prelijte vodom da prekrije povrće i ostavite kuhati 30-ak minuta uz povremeno miješanje. Ovdje dodajte i suhomesnate proizvode ako ih koristite. Kobase možete skuhati posebno ili u varivu, no preporučujem da ih kuhate cijele kako bi varivo zadržalo svoj okus.
  5. Nakon 30 minuta dodajte začine te isprobajte mekoću krumpira. Varivo je gotovo kada je krumpir kuhan.

Poriluk varivo priprema

Poriluk varivo s ječmom

Ako niste znali kako poboljšati već ionako na široko voljeno poriluk varivo, preporučujem da mu dodate ječam. Ova kombinacija zbilja je nešto posebno i morate ju kušati da biste znali zašto je mnogi toliko vole. Za pripremu variva od poriluka s ječmom, postoji samo nekoliko koraka prilikom kuhanja ječma, dok je recept za pripremu variva jednak prethodnom.

  1. Ječam je potrebno namočiti 2 sata prije kuhanja da bi malo nabubrio, a potom ga procijedite i stavite kuhati u novu vodu.
  2. Stavite ga kuhati 15 minuta prije kuhanja povrća i poriluka, te ponovno procijedite prije dodavanja u varivo.
  3. Slijedite prethodne upute za obradu povrća te kada dođete do 4. koraka, u varivo dodajte i ječam pa sve skupa prelijte vodom. Ovdje također možete dodati suhomesnate proizvode ili kobasice ako želite mesnu verziju variva.
  4. Kuhajte sve 30-ak minuta uz povremeno miješanje, a onda probajte jesu li mrkva ili krumpir dovoljno meki.

Varivo servirajte toplo, možete ga jesti samog ili kao prilog mesnim jelima ako ste pripremali varivo od samog povrća.

** Napomena: ako ste u varivo uključili krumpir, pojedite ga isti dan i nemojte ga podgrijavati ukoliko baš ne morate. Poznato je da se jela s krumpirom ne mogu jesti sljedećeg dana, stoga isključite krumpir iz recepta ako pripremate više variva kako bi vam ostalo i za sutrašnji ručak.

Zanimljivo je da ovo varivo vrlo lako možete “podvaliti” klincima jer ima zanimljiv okus koji bi ih mogao privući (ja sam još kao dijete obožavala poriluk). Osim toga, jako se dobro slaže uz bilo koje mesno jelo te ga možete jesti s nekoliko šnita kruha namazanih omiljenim namazom. Ovo je ujedno i moj omiljeni način da “pojačam” varivo, dok mi namaz odlično upotpuni i razblaži okus variva. Možda mi ne vjerujete sada, no probajte i vjerujem da ćete se oduševiti. Preporučujem ABC sirni namaz jer je od svih na tržištu najkvalitetniji te sadrži najmanje bespotrebnih pojačivača okusa i sl. sastojaka.

Poriluk varivo s ječmom

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

O meni

Dobrodošli na Vanelli.hr! Moje ime je Petra i glavna sam urednica. Također sam zaljubljenik u zdravu prehranu i kvalitetan način života. Ovdje ćete pronaći savjete za njegu kože i kose, zdrave recepte, upute za izradu prirodne kozmetike i recenzije proizvoda u koje vjerujem. Ugodno čitanje!

YOUTUBE KANAL – pretplati se!

Pratite me

×