Pratite me

Punjena puter tikva – recept za brz i zdrav ručak (Butternut tikva)

Punjena puter tikva – recept za brz i zdrav ručak (Butternut tikva)

  • 11 siječnja, 2018
  • by

Danas vam tipkam odličan recept za brz, zdrav i ukusan ručak koji možete ponijeti na posao te izbjeći nezdravu prehranu zbog manjka vremena. Butternut tikva idealna je namirnica za pripremanje tijekom jeseni i zime, a također je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Ovaj recept odlučila sam podijeliti s vama kako biste dobili ideju za ručak koji možemo ponijeti na posao i uživati u zdravom obroku, pripremiti drugim članovima obitelji ili pak poslužiti gostima.

Meni je butternut tikva najdraži ručak i večera, bilo da ju ispečem samu, pripremam ovako punjenu ili pak od nje napravim ukusnu juhu. Kombinacija je zbilja bezbroj, no definitivno bismo ju trebali uključiti u prehranu tijekom hladnih mjeseci jer je posebnog okusa i bogata zdravim ugljikohidratima.

Ovaj recept za punjenu butternut tikvu ne može biti jednostavniji, a rezultira u jako ukusnom obroku koji je također zasitan. Ja sam inače osoba koja ne može izdržati gladna već moram jesti svaka 4 sata, stoga si ručak svaki dan nosim na posao. Punjena tikva mi to još više olakšava jer je u jednom komadu, brzo je gotova i jedna tikva mi može potrajati čak 4 ručka ili 4 dana (ako sam baš u škripcu s vremenom pa rastegnem 🙂

Butternut tikva recepti – punjena puter tikva

Za punjenu tikvu, potrebna vam je jedna tikva ili više njih s obzirom na to za koliko ljudi kuhate. Ostali sastojci su apsolutno po vašem izboru, a moram priznati da i sama uvijek iskoristim različite namirnice koje imam u hladnjaku. Ovaj recept sam odlučila pripremiti s piletinom, ali ga nekada napravim i samo s povrćem tako da vegani ili vegetarijanci mogu izostaviti meso za svoje obroke.

puter-tikva

Potrebno je:

  • 1 butternut tikva srednje veličine
  • 1 glavica luka
  • 500 g svježe blitve ili špinata
  • 500 g pilećih prsa (ja kupujem domaće u mesnici)
  • Začini: sol, papar, češnjak u granulama/svježi, curry (izborno)

Puter tikva (butternut) – kako ju peći?

Prije pripreme ostatka namirnica, uvijek prvo prerežem svoju butternut tikvu i stavim je peći u pećnicu dok pripremam ostatak obroka. Na ovaj način uštedim vrijeme i sve završim otprilike u sat vremena.

Dakle, butternut tikvu pecite na 180-200°C stupnjeva, ovisno koliko želite da tikva bude pečena. Mi više preferiramo jače pečenu, stoga ju pečem 50-ak minuta i zatim ostavim u pećnici koju ugasim dok sve ne bude spremno za punjenje.

butternut-tikva-recepti

Punjenje za tikvu – blitva i piletina

  1. U poseban lonac srednje veličine zatim stavim kuhati blitvu (temeljito opranu) dok ne postane onako opuštena i smanji volumen (5-10 minuta). Dok se blitva kuha, narežem jednu glavicu luka na sitne kockice.
  2. Blitvu onda izvadim iz lonca kako bi se ohladila i sačuvam dio vode za podlijevanje sa strane. U istom loncu na ulju prodinstam luk dok ne postane blago žut i staklen, a zatim mu dodam usitnjenu blitvu, podlijem s malo vode u kojoj se kuhala i miješam uzastopce kako bi se blitva do kraja obradila.
  3. Sve otprilike traje 5-10 minuta, dok u međuvremenu također dodajem sol, papar i nekada malo vegete. Kada je blitva gotova, ostavimo ju sa strane i pečemo začinjenu piletinu na ulju po izboru.
  4. Pileća prsa možete prethodno narezati na kockice (brže se ispeče) ili ju peći u komadima (filetima). Ja definitivno volim podliti piletinu s malo vode od blitve kada se na piletini uhvati korica s obje strane. Ovako se piletina iznutra ukuha te ostane mekana, dok se kod običnog pečenja na čistom ulju može podosta isušiti.
  5. Gotovu piletinu zatim pomiješam s blitvom, a onda izdubim polovice butternut tikve te njihovu unutrašnjost također pomiješam s blitvom i piletinom.
  6. Pazite da tikvu ne izdubite previše već ostavite barem 2 cm tikve od kore kako se ne bi raspala, a vi ostali bez kalupa ilitiga čamčića. Ovako su nam ostali ukusni i slađi dijelovi koje možemo miješati tijekom jela s odličnim i zdravim punjenjem.

punjena-butternut-tikva

Okus ove punjene tikve je savršen, blag i prije svega lagan na želudac. Sadrži vlakna koja će potaknuti metabolizam, željezo iz blitve i brojne druge vitamine i minerale. Sve u svemu, pravi ručak za energiju tijekom ostatka dana,

Ukoliko imate klince, mislim da je ovo također odličan i zdrav obrok koji možemo pripremati djeci. Okus butternut tikve je blago sladak pa će savršeno odgovarati klincima koji nisu ljubitelji većine povrća.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

O meni

Dobrodošli na Vanelli.hr! Moje ime je Petra i glavna sam urednica. Također sam zaljubljenik u zdravu prehranu i kvalitetan način života. Ovdje ćete pronaći savjete za njegu kože i kose, zdrave recepte, upute za izradu prirodne kozmetike i recenzije proizvoda u koje vjerujem. Ugodno čitanje!

YOUTUBE KANAL – pretplati se!

Pratite me

×