Pratite me

Stolisnik kao lijek – alergije, menstrualne tegobe, infekcije

Stolisnik kao lijek – alergije, menstrualne tegobe, infekcije

 • 12 travnja, 2017
 • by

Stolisnik je iznimno ljekovita biljka, a njegovo djelovanje seže od menstrualnih tegoba, infekcija i otvorenih rana pa sve do slabe cirkulacije ili probavnih smetnji. Znanstvenici su utvrdili da stolisnik ljekovito djeluje na gotovo sve organe našeg organizma, a kod nas je poznat po blagotvornom djelovanju na menstrualne tegobe i kožne bolesti. U nastavku pročitajte za što sve možete koristiti stolisnik te koji je ispravan način uporabe za pojedine probleme.

Stolisnik je svoj latinski naziv (Achillea millefolium) dobio po grčkom heroju Ahileju koji ga je koristio za liječenje vlastitih rana i rana svojih vojnika. Kod nas je stolisnik poznat i po imenu hajdučka trava ili kunica. Također je veoma rasprostranjena biljka na našim područjima i uglavnom raste na livadama. Možemo ga prepoznati po sitnim bijelim cvjetićima na vrhu duge, vitke stabljike, a ljekovita svojstva pripisuju se cijeloj biljci.

Najbolje ga je brati u cvatu, a cijela biljka se može koristiti svježa ili suha. Kod većine pripravaka koriste se cvjetovi i listovi. Naravno, kao i kod svih biljnih pripravaka, dugotrajno ili učestalo korištenje stolisnika se ne preporučuje jer može dovesti do osipa na koži ili osjetljivosti na sunce.

U prošlosti su se svježi listovi koristili za tretiranje rana na površini kože, zaustavljanje krvarenja, smanjenje temp. i borbu protiv vrućice, probavne smetnje, menstrualne tegobe i poboljšanje cirkulacije. Listovi su se također žvakali kod zubobolje i bolova u usnoj šupljini. Blagodati je zbilja mnogo, a u nastavku pročitajte za što je sve stolisnik primjeren!

Dobrobiti stolisnika na organizam

 • Smanjuje menstrualne tegobe (posebno u kombinaciji s vrkutom)
 • Pomaže kod upale mjehura i jajnika
 • Sprječava formiranje žučnog kamenca
 • Pospješuje probavu i apetit
 • Smanjuje infekcije i tjelesnu temperaturu (potiče znojenje)
 • Pomaže kod kašlja i upale sinusa (sinusitisa)
 • Ublažava površinske ozljede
 • Protuupalno djelovanje na čitav organizam
 • Odlično djelovanje kod alergija (suzne oči i kihanje)
 • Pomaže liječiti kožne bolesti poput ekcema (infuzija ulja)
 • Ubrzava oporavak od prehlade i gripe
 • Smanjuje grčeve uzrokovane hormonima ili bolesti
 • Pomaže kod začepljenih dišnih puteva
 • Ublažava hemoroide (sjedeća kupka)

stolisnik-ljekovito-bilje

Stolisnik za menstrualne tegobe (stolisnik i vrkuta)

Možda najpoznatije djelovanje stolisnika je upravo kod menstrualnih tegoba, a posebno je djelotvoran u kombinaciji s vrkutom. Najlakše ga je konzumirati u obliku čaja, dok su tinktura stolisnika i sjedeća kupka iznimno potentne pri ublažavanju bolova i vaginalnih tegoba.  Recept za sjedeću kupku pročitajte u članku o blagotvornom djelovanju vrkute na ženski organizam.

Tinktura stolisnika odlično je rješenje za menstrualne grčeve i hormonalne probleme, ali nije primjerena za uporabu tijekom trudnoće. Čaj i tinkturu stolisnika možete pronaći u biljnim ljekarnama.

Kod pripreme čaja od stolisnika i vrkute, pomiješajte oboje u istim omjerima i prelijte vrućom vodom. Nakon 10-ak minuta procijedite čaj i pijte ga redovito tjedan dana prije menstruacije, a po potrebi i cijeli mjesec.

Stolisnik čaj – nuspojave

Kao što je već navedeno, prečesto konzumiranje stolisnika ima svoje nuspojave poput osjetljivosti na sunce i kožnih osipa. Čaj je najbolje piti 4-6 tjedana pa napraviti pauzu od 4 tjedna kako bi se negativne posljedice izbjegle i organizam rekuperirao.

Također, stolisnik je potrebno izbjegavati u trudnoći jer može stimulirati maternicu. S druge strane, povremeno konzumiranje vrkute je poželjno jer sprječava komplikacije tijekom trudnoće.

Stolisnik za alergije i dišne puteve

Čaj od stolisnika pročistit će začepljene dišne puteve uzrokovane alergijom, prehladom ili gripom. Blagotvorno djeluje posebice kod alergijskih simptoma sekreta iz nosa, upale sinusa, tj. nakupljanja sekreta u sinusima i suznih/nadraženih očiju. Kod alergija se preporučuje piti čaj od stolisnika i mente (metvice).

Čaj od stolisnika je najbolje pripremati od kvalitetnog suhog biljnog materijala u rinfuzi ili od svježeg materijala ubranog iz nezagađene okoline.

Preporučuje se piti čaj tijekom prehlade ili gripe jer ima protuupalno djelovanje, smanjuje temperaturu, pročišćava dišne puteve i ubrzava oporavak. Kod prehlade, infekcija ili gripe preporučuje se sam stolisnik te jak čak stolisnika i kamilice.

Tinktura od stolisnika – recept

Za pripremu tinkture potrebni su vam sasušeni, po suncu ubrani cvjetovi stolisnika i alkohol. U staklenu bocu stavite cvjetove stolisnika sve do vrha i prelijte ih alkoholom (38-40%). Bocu odložite na tamno mjesto na 2-3 tjedna. Tinkturu zatim procijedite i čuvajte u boci od tamnog stakla.

Distilerija

1 Comment

  Čaj od stolisnika – blagotvorno djelovanje, priprema i nuspojave | Distilerija

  8th ruj 2017 - 10:36

  […] a nešto više informacija o liječenju raznih zdravstvenih stanja uz pomoć stolisnika pročitajte OVDJE. Zbog svoje iznimne ljekovitosti, isplati se bolje upoznati stolisnik i njegovo djelovanje. Samo […]

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

×