Čaj od peršina – čišćenje bubrega, detoksikacija i vraćanje energije
- 05 veljače, 2017
- by
- Petra
Čaj od peršina izvrstan je diuretik i pomaže pri detoksikaciji organizma. Predstavlja odličan čaj za bubrege i čišćenje urinarnog sustava, a zbog bogatog sastava vitamina i minerala pomaže kod anemije te kroničnog umora ili trenutnog manjka energije. Poput čaja od koprive, peršin će učinkovito očistiti organizam od nakupljenih toksina i doprinijeti ljepšem izgledu kože. U nastavku pročitajte koje su sve dobrobiti ovog poznatog začina za naš organizam, kako ih pravilno iskoristiti te kako pripremiti odgovarajući čaj.
Peršin (Petroselinum crispum) je bogat antioksidansima koji su prijeko potrebni kako bi zaštitili tijelo od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Samim time, čaj od peršina doprinosi čišćenju kože i njenom zdravijem, svježijem i ljepšem izgledu. Tako će peršin pomoći u liječenju brojnih kožnih problema, a posebice akni ili prištića. Ovaj čaj preporučuje se konzumirati svaki puta kada vam je potrebno kompletno čišćenje organizma jer će profiltrirati sve toksine i štetne tvari koje su se tijekom vremena nakupile u organizmu.
Čaj od peršina djelotvoran je i prilikom mršavljenja, no važno je znati da on neće topiti masti već samo izbaciti nepotrebnu vodu koja se nakupljala u organizmu.
Dobrobiti peršina za organizam:
- Smatra se najboljim čajem za čišćenje bubrega
- Pomaže pri detoksikaciji organizma
- Učinkovito čisti urinarni trakt
- Odličan za anemiju (u kombinaciji s koprivom)
- Pomaže pri liječenju i čišćenju od bakterije E.coli
- Suzbija kronični umor, malaksalost i iscrpljenost
- Pomaže pri mršavljenju
- Izbacuje toksine i ostale štetne tvari iz organizma
- Pomaže liječiti visoki tlak (ne šteti niskom tlaku)
- Čisti kožu i pomaže u borbi s aknama
- Bogat je izvor kalcija (sprječava osteoporozu)
- Pomaže regulirati razinu šećera u krvi
Čišćenje bubrega i mokraćnog sustava
Peršin se od davnina koristi za liječenje bubrežnog kamenca, upala mjehura i raznih urinarnih infekcija. Čaj od peršina možete konzumirati i kada sami osjetite da je bubrezima potrebno čišćenje ili mala detoksikacija od svih štetnih tvari koje filtriraju. Peršin se također pokazao korisnim kod pretjerane koncentracije bakterije Escherichie coli u mokraći.
Pomaže očuvati zdravlje kostiju i spriječiti osteoporozu
Uz mliječne proizvode, peršin se smatra jednim od najboljih izvora kalcija koje poznajemo te pomaže očuvati zdravlje kostiju. Izuzetno je koristan i u slučaju osteoporoze koja nastaje zbog nedovoljno kalcija i povišene koncentracije aminokiseline po imenu homocistein u našem organizmu. Osim kalcija, peršin sadrži i dovoljnu količinu folne kiseline koja pomaže držati homocistein pod kontrolom.
Detoksikacija organizma i čišćenje kože
Čaj od peršina idealan je za dane nakon blagdanskih objeda ili nakon teške hrane. Preporučuje se popiti jednu do dvije šalice čaja od peršina nakon masnih obroka ili večeri gdje se popilo koju čašicu previše.
Zbog diuretskog djelovanja, čaj od peršina pomoći će ukloniti toksine iz cijelog organizma, pa tako i kože. Peršin također ima protuupalna svojstva te će djelovati na upalno stanje unutar organizma i pomoći smanjiti akne. Rezultat će biti zdraviji i sjajniji izgled kože dok će prištići manje izbijati na koži.
Pomaže u borbi protiv anemije, iscrpljenosti i kroničnog umora
Peršin je odličan izvor vitamina i minerala, od kojih su neki vitamin A, C, K te željezo i kalcij. U kombinaciji s koprivom, koja je također bogata željezom, peršin pozitivno djeluje u borbi protiv anemije i kroničnog umora. Konzumacija čaja od koprive i peršina preporučuje se pred kraj zimskih mjeseci, ali i kada god nam manjka energije. Zbog bogatih nutritivnih svojstava, peršin također pomaže ojačati kosu i nokte.
Priprema standardnog čaja od peršina
- 1 jušna žlica – sitno nasjeckanog peršina
- 250 ml vode
Vodu zakuhajte do ključanja i dodajte peršin, kuhajte 5-10 minuta, pustite da odstoji i procijedite. Za pripremu 1L čaja od peršina bit će vam potrebne 4 jušne žlice peršina (jedna šaka). Kada skuhate litru čaja, procijedite ga, ohladite i čuvajte u frižideru. Svaki dan popijte 1-2 šalice čaja i osjetit ćete pozitivne rezultate.
Priprema čaja za smanjenje umora (peršin i kopriva)
- 1 jušna žlica peršina
- 1 jušna žlica koprive
- 500 ml vode
U proključalu vodu dodajte mješavinu čaja, kuhajte 5-10 minuta i ponovite postupak iz prethodne pripreme. Ovaj čaj popijte minimalno 4-5 sati prije spavanja jer biste osim odlaska na toalet mogli ostati i duže budni zbog energizirajućeg djelovanja.
Za pripremu čaja od peršina uvijek je bolje koristiti svježe listove, a peršin je jedna od najlakših biljaka za uzgoj u zatvorenom. Naravno, mogu vam poslužiti i osušeni listovi u istim količinama.
Konzumacija i mjere opreza
Čaj od peršina može se konzumirati i topao i hladan, ali nikako prije spavanja jer ćete od njega često mokriti. Preporučljivo je zadnju šalicu popiti 4-5 sati prije odlaska u krevet.
Peršin je odličan za snižavanje krvnog tlaka i lošeg kolesterola u krvi, ali neće naškoditi osobama s niskim tlakom ako se konzumira u manjim količinama.
Potrebne su i pauze. Naime, čaj možete piti tjedan dana za redom, no onda je potrebno napraviti pauzu od tjedan dana kako bi se organizam odmorio te kako ne biste pretjerano gubili elektrolite, vitamine i minerale topive u vodi.
Trudnice i dojilje bi trebale biti na oprezu, a preporučljivo je izbjegavati velike količine peršina tijekom trudnoće ili dojenja. Velike količine peršina također mogu uzrokovati osjetljivost kože na sunčevo zračenje i dovesti do osipa. Umjerenost i pridržavanje uputama su najbolji način da se izbjegnu problematične situacije.
2 Comments
Bablofil
9th velj 2017 - 10:25Thanks, great article.
ČAJ OD PERŠINA: Detoksikacija organizma i prirodni lijek za mamurluk – Net.hr
30th lis 2017 - 10:58[…] potrebni kako bi štitili tijelo od djelovanja štetnih slobodnih radikala. Čaj od peršina tako pomaže u čišćenju doslovno svakog dijela tijela – od kose, kože, bubrega, mokraćnih puteva, krvnih […]