Pratite me

Pire od batata – jednostavan recept za nutritivno i zdravo jelo!

Pire od batata – jednostavan recept za nutritivno i zdravo jelo!

  • 03 siječnja, 2018
  • by

Batat ili slatki krumpir u zadnje je vrijeme postao popularan i na našim prostorima. Odlikuje ga bogat nutritivan sastav, gomoljast izgled nalik krumpiru i posebno primamljiv okus. Pire od batata jedno je u nizu vrlo jednostavnih, a kvalitetnih i zdravih jela koje možemo pripremati od batata. Obiluje vitaminima i zdravim ugljikohidratima te je odlična zamjena za uobičajeni krumpir.

Batat je u zapadnom svijetu jako popularan zbog svog sastava vitamina i minerala te se smatra mnogo zdravijom zamjenom za krumpir. Slatki krumpir odličan je izvor željeza, cinka, bakra, vitamina C, vlakana te zdravih ugljikohidrata.

Iako sadrži veliku količinu ugljikohidrata, batat je mnogo zdraviji od krumpira koje inače koristimo za pripremu pirea. Isti ugljikohidrati osiguravaju brzu energiju, stoga se batat preporučuje svima kojima je potrebno više energije tijekom dana, posebice sportašima i osobama koje izbjegavaju ugljikohidrate iz žitarica.

Batat ili crveni krumpir možemo kupiti u gotovo svakom tržnom centru, a razlikujemo dvije slične vrste batata. Nešto slađi batat je onaj ljubičasti, a neki ga mogu nazivati i Japanskim batatom. Prepoznat ćemo ga po ljubičastoj koži/kori i svijetloj unutrašnjosti, dok je crveni batat poznat po crvenkasto-narančastoj kori te istoj boji unutrašnjosti. 

Pire od batata – kuhanje batata

Zdravi pire od batata je iznimno lako pripremiti, a proces je gotovo jednak pripremi pirea od krumpira. Prije nego krenete s kuhanjem, možete svoj batat oguliti ili ga pak kuhati s korom. Ukoliko ga gulite prije kuhanja, moguće je da vam na rukama ostane film njegovog soka koji se može lako ukloniti s ruku uz malo trljanja i sapunice.

pire-od-batata

Isto tako, oguljeni batat nije poželjno ostaviti dugo na zraku jer može potamniti. Kuhanje batata također je bezbrižno, jednostavno ga kuhajte u vodi 30-40 minuta, odnosno dok ne postane mekan za gnječenje u zdravi pire. Preporučljivo je kuhanje batata u kori jer ona pomaže sačuvati što više hranjivih tvari.

Potrebno je:

  • 1-2 batata (oko 500g)
  • 2-3 žlice maslaca ili ulja po izboru
  • 50-100 ml mlijeka (ili zamjenu)
  • 1 žličica soli
  • Začini – papar, češnjak, muškatni oraščić (izborno)
  1. Prije nego počnete s pripremom, batat dobro operite i očistite pod mlazom vode. Sada ga možete oguliti i narezati na kockice, no ja ga preferiram kuhati s korom jer se tako zadržava više hranjivih tvari.
  2. Kuhanje batata vrlo je jednostavno, kuhajte ga u loncu tako da je prekriven vodom. Nakon 30-40 minuta ubodite deblji dio batata s nožem da provjerite je li dovoljno mekan. Ako ga kuhate u kori, prolijte toplu i dodajte hladnu vodu kako biste ga ohladili za guljenje.
  3. Batat zatim zgnječite ručno ili se poslužite štapnim/ručnim mikserom. Dodajte maslac ili ulje po izboru (kokosovo ulje je odličan izbor), začine te mlijeko i sve dodatno umutite dok ne postignete željenu teksturu.

Ovaj zdravi pire možete poslužiti uz brojna mesna ili povrtna jela jer je batat kao prilog odličan, posebice zahvaljujući nutrijentima kojima nas opskrbljuje. Ukoliko vam je batat ipak odviše neobičan, isprobajte pire od batata i krompira koji ćete pripremiti tako da koristite batat i krumpir u jednakim omjerima.

Pire od batata i krompira odličan je zbog manje slatkoće samog batata te će omogućiti “lakše privikavanje” na ovu novu namirnicu. Također, kombinaciju batata i krumpira u pireu može vam pomoći da mlađim uzrastima predstavite novu namirnicu bez protivljenja. Pire od batata i krompira pripremite po prethodnom receptu, tako što ćete oboje skuhati u jednakim omjerima.

pire-od-batata-recept

Pire od bundeve i batata

Još jedna idealna kombinacija (i moja omiljena) uključuje bundevu i batat. Oboje su po meni jesensko-zimske namirnice čiji se okusi odlično nadopunjuju, a pire od batata i bundeve toliko je jednostavno napraviti. Za ovaj pire možete koristiti bundevu ili butternut tikvu jer su im okus i boja podosta slični, dok je bundeva nešto manje slatka. Slijedi recept za 2-3 osobe, dok je za potrebe više osoba dovoljno udvostručiti recept.

Potrebno je:

  • 250 g bundeve
  • 250 g batata
  • 2-4 žlice maslaca ili ulja po izboru
  • 50-100 ml mlijeka ili vode
  • 1 žličica soli
  • Začini – papar, češnjak, muškatni oraščić
  1. Kod ovog recepta, najbrži način za postizanje kremastog pirea je da u isto vrijeme kuhamo batat i pečemo bundevu. Kuhanje batata je poput prethodnog recepta, 30-40 minuta s oguljenim ili batatom s korom.
  2. U isto vrijeme, očistite bundevu i narežite je na kockice te posložite u pleh (na papir ili foliju za pečenje). Bundevu također pecite 30-40 minuta na 180-200°C stupnjeva. Kada je batat kuhan te bundeva ispečena, jednostavno ih pomiješajte i zgnječite ručnom gnječilicom ili štapnim/ručnim mikserom.
  3. Dodajte maslac i mlijeko pa zdravi pire lijepo povežite, a onda dodajte i začine te sve skupa umutite do željene teksture.

Osim pirea, od gornjeg recepta možete pripremiti i odličnu gustu juhu od batata i bundeve ako samo dodate vode. Moj najdraži način da iskoristim ostatak pirea je da ga u loncu zagrijem te dodam vode dok se postignem teksturu kremaste juhice. Ovdje možete dodati i peršin te neke druge omiljene namirnice, a juha će biti odlično predjelo ili večera tijekom hladnim dana.

kuhanje-batata

Pire od batata za bebe

Zbog visoke koncentracije vitamina i minerala te ugodnog slatkog okusa, batat je odličan za dohranu beba nakon 4-5 mjeseci starosti. Možete isprobati pire od batata za bebe, no izbjegavajte uporabu začina. Najbolji način je pripremiti pire od čistog povrća, primjerice samog batata ili možda u kombinaciji poput prethodnog recepta.

Pireu za bebe možete dodati i razno drugo povrće poput tikvica, mrkvice i sl. Jednostavno usitnite kuhano povrće i napravite kašicu u blenderu ili uz pomoć štapnog/ručnog miksera. Ovo je idealan način za uvođenje krute hrane kod dojenčadi i osigurava vašoj bebi najpotrebnije nutrijente. Mnogi su također imali uspjeha pri uvođenju jedne po jedne namirnice, stoga svoju bebu prvo naviknite na okus jednog povrća prije no što krenete s dodavanjem ostalog.

Batat se tako koristi u mnogim kašicama jer njegov sladak okus pomaže “zamaskirati” okus drugog povrća koje biste voljeli isprobati. Preporučljivo je ipak koristiti potpuno prirodne namirnice s lokalne tržnice ili pak vlastitog vrta ukoliko imate mogućnosti, a svakako je najpoželjnije izbjegavati kemijski tretiranu hranu.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

O meni

Dobrodošli na Vanelli.hr! Moje ime je Petra i glavna sam urednica. Također sam zaljubljenik u zdravu prehranu i kvalitetan način života. Ovdje ćete pronaći savjete za njegu kože i kose, zdrave recepte, upute za izradu prirodne kozmetike i recenzije proizvoda u koje vjerujem. Ugodno čitanje!

YOUTUBE KANAL – pretplati se!

Pratite me

×