Sok od kadulje – kako napraviti sirup od kadulje za zdravlje organizma
- 24 srpnja, 2017
- by
- Petra
Sok ili sirup od kadulje odlična su alternativna sirupima protiv kašlja i grlobolje iz ljekarni, no okus kadulje može obogatiti i razne koktele, sokove, limunade ili čajeve. Ljekovita kadulja koristi se za liječenje mnogih zdravstvenih tegoba, od upale grla i zubobolje pa sve do probavnih smetnji, infekcija unutarnjih organa i kožnih problema. Sok od kadulje tako će pružiti organizmu zaštitu svojim antiseptičkim i protuupalnim djelovanjem, a vašem piću po izboru slatku, biljnu notu. U nastavku saznajte kako napraviti sirup od kadulje sa šećerom te verziju s medom za one koji izbjegavaju šećer!
Kadulja pruža mnoge dobrobiti za naš organizam i veoma je snažna ljekovita biljka koju je poželjno imati u svome domu ili uzgajati u vrtu. Poput čaja, sirup ili sok od kadulje pomoći će kod bakterijskih ili virusnih upala organizma (upale grla, krajnika, zubnog mesa i sinusa). Pozitivno djelovanje na imunitet pomoći će ojačati organizam kod bolesti, a tijekom zime i sezone gripe, preporučljivo je svako jutro piti toplu limunadu s jednom žlicom sirupa od kadulje za očuvanje zdravlja.
Tijekom ljetnih mjeseci, sok od kadulje možete koristiti u raznim koktelima, limunadama, sokovima i ledenim čajevima jer će napitku dati osebujan biljni okus te ga zasladiti. Na taj način dobivate 2u1 djelovanje uz podržavanje imuniteta, posebice u alkoholnim pićima. Naravno, sirup ili sok od kadulje ne bi se trebali kontinuirano koristiti zbog jačine same biljke, ali nekoliko puta tjedno ili za liječenje bolesti potpuno je sigurno.
Ukoliko vas zanimaju dobrobiti čaja od kadulje, njegova priprema ili način uzgoja same kadulje, više o tome pročitajte ovdje.
Priprema sirupa od kadulje – sa šećerom
Sirup od ljekovitog bilja zapravo je tako jednostavan za izradu da vam više nikad neće trebati kupovni sirupi za imunitet ili protiv kašlja. Slijedi recept koji možete količinski sami sebi prilagoditi tako da udvostručite količinu vode, šećera i listova kadulje.
Potrebno je:
- 2 šalice šećera
- 2 šalice vode
- 12 listova kadulje
Prije izrade samog sirupa, naberite svježe listove kadulje na popodnevnom suncu kako bi u listovima bilo što manje vode. Listove zatim dobro operite i temeljito posušite, najprije krpom/papirnatim ručnicima, a zatim neko vrijeme na suncu. Ovo su potrebni koraci kako bismo izbjegli razvoj plijesni zbog prisustva vode. Ako ste sve napravili po uputama, sad ste sigurni!
- Ulijte vodu u lonac i kuhajte do točke vrenja. Zatim dodajte šećer i dobro miješajte vodu dok se šećer sasvim ne otopi.
- Dodajte listove kadulje i postite da sirup ključa 1-2 minute, uz lagano miješanje.
- Uklonite lonac s topline, poklopite ga i ostavite da odstoji 30-60 minuta, ovisno o jačini sirupa koju biste htjeli postići.
- Procijedite ohlađeni sirup i pohranite u čvrsto zatvorenoj staklenoj boci.
Sirup od kadulje sa šećerom čuvajte u hladnjaku, a preporučljivo je iskoristiti ga u roku 2-3 tjedna. Iako je šećer odličan konzervans koji najviše poznajemo po izradi pekmeza ili džemova, sirup dulje do 3 tjedna koristite na vlastitu odgovornost. Ako primijetite neobičan miris ili promjenu boje, vrijeme je za pauzu ili pripremu nove boce.
Sirup od kadulje – bez šećera
U ovom receptu koristit ćemo med umjesto šećera. Osobe koje (poput mene) izbjegavaju šećer što više mogu, bit će zadovoljne jer je ovaj sirup još boljeg okusa od prethodnog recepta. Med je kao što znamo prirodan oblik šećera i razlikuje se od kupovne saharoze, tim više zbog svojih protuupalnih svojstava i tragova propolisa koji podiže imunitet.
Potrebno je:
- 1 šalica vode
- 1/2 šalice meda
- 8-10 svježih listova kadulje
- Listove kadulje berite i osušite prema uputama u prvom receptu, a zatim suhim listovima uklonite stabljike ukoliko ih je ostalo.
- Zagrijte vodu na laganoj vatri i dodajte med. Miješajte dok se med u potpunosti ne otopi.
- Vodu nemojte previše zagrijavati jer toplina uništava ljekovito djelovanje meda!
- U smjesu zatim dodajte listove kadulje (potpuno suhe) i ostavite da se ohladi 4-5 sati.
- Prije serviranja uklonite listove kadulje.
Eventualni ostatak ovog sirupa čuvajte u hladnjaku maksimalno tjedan dana. Nažalost, zbog veće količine vode, ovaj recept primjeren je za svježu uporabu netom nakon pripreme, a savršen je kao dodatak raznim pićima ili čaju tijekom liječenja bolesti.
Sirup od kadulje – infuzija meda bez vode
Ovaj recept mi je najdraži zbog svoje dugotrajnosti i široke uporabe, a predstavlja infuziju kadulje u domaćem, organskom medu. Ukoliko ste u mogućnosti, definitivno preporučujem da koristite prirodan med, no i kupovni će poslužiti.
Potrebno je:
- 1 šalica meda (domaćeg)
- 1 šalica listova kadulje
- Staklena teglica s poklopcem
Kao i u prvom receptu, listove svježe i organske kadulje potrebno je dobro oprati i osušiti prije pravljenja ovog sirupa/infuzije u medu. Med je sam po sebi odličan konzervans te bi vam ovaj sirup mogao trajati dulje vremena ako se pobrinete da je u listovima kadulje što manje vode. Također, uklonite što je više moguće stabljika s listova kadulje.
- Rahlo posložite suhe listove kadulje u čistu staklenku, nemojte ih previše zbijati.
- Zatim kadulju prelijte medom i pričekajte dok se med sasvim ne slegne i ne obavije listove.
- Dobro promiješajte sadržaj staklenke i čvrsto je zatvorite.
- Ostavite da se infuzija prožima otprilike tjedan dana, svaki dan miješajući sadržaj čistom žlicom.
- Na kraju med možete procijediti, no možete i ostaviti listove kadulje u staklenki.
Ovaj sirup odličan je zbog duljeg roka trajanja, ako ga čuvate u hladnjaku lako će vam potrajati nekoliko mjeseci. Možete ga koristiti za zaslađivanje svih vrsta napitaka, posebice ljetnih limunada i koktela poput ovog na mojim slikama. Tijekom zime, izvadite jedan list kadulje s medom za šalicu čaja po izboru, dok ga za liječenje upale grla ili krajnika možete koristiti jednu žličicu par puta dnevno i zadržati je dulje vrijeme u grlu.
IDEJA za ljetnu limunadu s đumbirom i sirupom od kadulje – napravite limunadu, u nju dodajte nekoliko ploškica svježeg đumbira, sirup od kadulje i voće po izboru (u mom slučaju maline) za boju. Ovo mi je omiljeno piće za podizanje imuniteta i osvježenje u jednom!