Zdravi doručak – 4 slatka recepta
- 16 kolovoza, 2016
- by
- Petra
Zobene pahuljice s kokosovim mlijekom i voćem
Potrebno vam je:
- zobene pahuljice
- kokosovo mlijeko (može i kravlje, rižino, bademovo)
- voće po izboru
- žličica meda
- 1/2 žličice cimeta
- chia ili lan sjemenke
Prije svega, obične zobene pahuljice kupujem u Lidlu za 5, 6 kn po pakiranju i zbilja su jeftine, a jako fine. Ukoliko vi ne volite obične, slobodno stavite one koje preferirate. Iako moram reći da su kupovni müsli puni bespotrebnog šećera. Prvi korak je dakle napraviti zobene kako želite, ja ih zalijem vrućom vodom kako bi omekšale i kasnije dodam pola kokosovog mlijeka da budu fine i onako gnjecavo mliječne. Sorry not sorry, ja ih volim gnjecave.
Nakon pahuljica, gore natrpajte voće po izboru. Ja sam u ovom slučaju imala mango, banane i borovnice i sve to sam posula chia sjemenkama i cimetom. Ako kao i ja bolujete od toga da ste gladni pola sata nakon što pojedete pahuljice, ove bi vas trebale malo više zasititi. Na kraju dobijete fino dekoriranu zdjelicu, koju inače nikada ne slažete već samo pobacate sastojke unutra, ali pravimo se da smo insta food bloggeri. 😀
Integralne američke palačinke
Potrebno vam je:
- 2 jaja
- 1 šalica običnog i 1,5 šalica integralnog brašna (šalica 2,5 dcl)
- 2 šalice mlijeka
- 1/3 šalice kokosovog ulja (može i obično naravno)
- 1/3 šalice kokosovog šećera ili meda
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Priprema:
Odvojiti bjelanjak od žutanjka i miksati u čvrsti snijeg, tj. dok se ne stisne. U drugu zdjelu miksati žutanjke i šećer/med, zatim dodati ostale sastojke. Na kraju umješati snijeg bjelanjaka i peći na malo ulja. Oblikujte manje palačinke na sredini tave te okrećite kada se na gornjoj strani pojave mjehurići, a s donje strane se palačinke zarumene. Izuzetno jednostavno i brzo.
Ako možete, dok pečete narežite voće za dekoraciju. Ja sam između svake palačinke stavljala par ploški banana, a na vrh sam stavila malo domaćeg džema bez šećera i na njega opet banane. Sa strane priložite voće. Palačinkica bude dovoljno za 3 – 4 osobe. Inače bih odmah navalila jesti, ali evo bacila sam i fotku s dekoracijom na tanjuru.
Voćna zdjela – smoothie i voće
Potrebno je:
- 1,5 banana
- 1 šalica kefira/jogurta
- 1/2 žličice kurkume
- 1/3 žličice đumbira
- 1/2 žličice cimeta
- 2 nektarine
- chia sjemenke i kokos mrvice
- bademi
Ovo je moj ultra zdravi doručak! Smoothie inače pijem za večeru, ali nekad se zalomi pa ga napravim i ujutro. S time da se ne osjećam sito ako ne žvačem hranu, uvijek uz smoothie jedem neko voće ili orašaste plodove.
Pa dakle, smoothie napravim tako da u teglu stavim jednu bananu, chia sjemenke, i sve ove praškaste sastojke pa ih zalijem kefirom (bolji je za imunitet i probavu od običnog jogurta) i smiksam štapnim mikserom. Sve ovo naravno samo je lakše ukoliko imate blender. Smoothie iz tegle izlijem u zdjelicu i narežem nektarine i polovicu banane, pospem malo kokosovih mrvica i stavim nekoliko badema. Voilá, voćna zdjela ilitiga voćna salata s preljevom od smoothia. Zdravo i ukusno! Naravno, sve je podložno promjeni, pravite si smoothie kakav vi volite. 🙂
*Kurkuma je inače glavni sastojak curry začina te se koristi za pripremu slanih jela, no bitan sastojak kurkume je kurkumin. Kurkumin ima izrazito protuupalno djelovanje, a ljudi ga skupo plaćaju u kapsulama. Ako niste znali, dovoljna vam je žličica kurkume dnevno, a proći ćete trostruko jeftinije. Stavljam je u smoothie upravo da ubijem njen okus, a na slici od desna na lijevo nalaze se kurkuma, đumbir i cimet u dražesnim teglicama.
Kruh od banane i borovnica s bademima
Potrebno je:
- 2 jaja
- 1/2 šalice meda
- 2 velike banane (poželjno da su zrelije, tj. mekanije)
- 1 šalica i još 3/4 šalice integralnog brašna
- 1/3 šalice kokosovog ili običnog ulja
- 1/4 šalice kokosovog mlijeka (ili po izboru)
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 šalice borovnica i nasjeckanih badema
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 170 celzijevih i namastiti kalup za bišobrot kako ga moja baka zove (biskupski kruh). U velikoj zdjeli dobro izmiksati ulje i med i zatim dodati jaja pa opet dobro izmiksati. Dodati zgnječene banane (najbolje ih je zgnječiti vilicom na tanjuru) i mlijeko. Nakon što smo sve povezali, dodati prašak za pecivo, vanilin šećer, sol i cimet. Za kraj umiješati brašno na najslabijoj opciji na mikseru ili velikom žlicom te dodati borovnice i bademe. Izliti u namašteni kalup i posuti još malo cimeta na vrhu.
Peći 50-60 minuta, najbolje je provjeriti čačkalicom. Ako izađe čista, kruh se ispekao. Pustiti da se hladi u kalupu desetak minuta pa izvaditi na rešetkastu površinu ili obični veliki tanjur. Pustite da se ohladi 30 minuta prije rezanja na šnite.
Ovaj kruh, koji bih ja prije nazvala zdravim kolačem, odličan je za doručak uz neko voće i jogurt, pogotovo ako ste u žurbi. Možete ga narezati i ponijeti sa sobom, odličan je i sam. Mene nekako podsjeća na mramorni kolač i topi se u ustima. S užitkom možete pojesti nekoliko debljih šnita jer ne jedete ‘prazni’ kruh napravljen od vode, brašna i emulgatora.