Pratite me

Puter tikva – prednosti i recepti s butternut tikvom

Puter tikva – prednosti i recepti s butternut tikvom

  • 24 veljače, 2018
  • by

Puter tikva ili poznatija pod imenom butternut tikva je slatka vrsta tikve bogata vlaknima i nutrijentima. Mnogima je idealan izbor kojeg redovito uključuju u prehranu tijekom hladnih mjeseci jer omogućuje pripremu brojnih ukusnih jela. Butternut tikvu možemo pripremati na razne načine te iskoristiti njene dobrobiti za zdravlje i ravnotežu organizma. Sve informacije o njenoj hranjivosti te nekoliko recepata za pripremu kvalitetnih i ukusnih obroka (poput juhe, pečene tikve, pirea i recepata za bebe) pronađite u nastavku!

Butternut tikva obiluje nutrijentima, a posebno je poznata zbog visoke količine vitamina A (koji se u tijelu pretvara u karotene). To znači da puter tikva osigurava dnevnu količinu vitamina A u jednoj porciji. On je također i jak antioksidans, stoga promovira zdavlje i izgled kože. Antioksidativno djelovanje ujedno štiti organizam od slobodnih radikala i štetnih vanjskih utjecaja. Od drugih tikvi, Butternut tikva ima najviše omega 3 masnih kiselina, dok je inače smanjenog udjela masti.

Puter tikva bogata je još vitaminima B1, B3, B6, C i E, dok posjeduje i zavidan broj minerala poput mangana, kalcija, željeza, bakra, magnezija, fosfora i kalija. Uz prethodno navedeno, butternut tikva sadrži velik broj vlakana koji poboljšavaju probavu i čiste organizam. Potrebno je spomenuti da karotenoidi koji proizlaze iz vitamina A smanjuju upalne procese u organizmu, stoga je ova tikva poželjan dodatak redovitoj i uravnoteženoj prehrani svakog kućanstva!

Butternut tikva kalorije

puter tikva recepti

 

Osim što obiluje svim prethodnim nutrijentima, butternut tikva sadrži vrlo malen broj kalorija te se preporučuje svima koji održavaju dijetu ili su na posebnom režimu prehrane. U malom broju kalorija nalazi se iznimno velik broj vitamina i minerala, a poželjno je konzumirati ju jednom tjedno ili po volji.

Puter tikva ima samo 85 kalorija (85 kcal) na jednu porciju, koja iznosi otprilike 200 g ili jednu veću šalicu. Možete ju kombinirati s raznim namirnicama, od jogurta i sjemenki za doručak/večeru, preko voćnih kombinacija i kolača pa sve do juha, rižota, pirea i brojnih drugih jela.

 

Puter tikva recepti – pečena tikva, krem juha, pire + recepti za bebe

U nastavku slijedi nekoliko mojih omiljenih recepata s butternut tikvom, dok na kraju možete pročitati više o uzgoju butternut tikve ukoliko vas to zanima. 🙂

Pečena tikva – butternut tikva pečena

Najjednostavniji način za pripremu butternut tikve je svakako pečenje u pećnici, za što vam je potrebna samo tikva, nešto ulja po izboru i soli. Osobno butternut tikvu nekada niti ne solim ili stavljam ulje već je samo prepolovljenu stavim u pećnicu. Ukoliko želite iskoristiti što više vitamina A, premažite tikvu s malo ulja jer je vitamin A topiv u uljima, a ne vodi. Mislim da okusom nema pretjerane razlike, no slijedi detaljan recept kako bi se trebalo peći puter tikvu.

Potrebno je:

  • 1 (ili više) butternut tikva
  • Maslinovo ulje (ili drugo po izboru)
  • Morska sol
  1. Prije pečenja tikvu je potrebno prerezati i očistiti od koštica (jednostavno ih izvadite žlicom). Zatim puter tikvu možete peći kao “čamčiće” ili ju potpuno oguliti te izrezati na kockice za brže pečenje.
  2. Zatim tikvu premažite s malo ulja i soli, ako imate kockice možete ih pomiješati onako u zdjeli.
  3. Polovice ili kockice posložite na pleh da ne budu baš jedna uz drugu. Koristite papir za pečenje ili aluminijsku foliju, a imajte na umu da će tikva ispustiti sok koji može probiti papir i zaprljati pleh.
  4. Butternut tikvu pecite na 200°C stupnjeva, otprilike 30-40 minuta za kockice te 50-60 minuta za polovice. Ovako pečena tikva je idealna za dodatak drugim jelima i pripremu nekih od jela u nastavku!

pečena puter tikva

Pire od butternut tikve – pire od bundeve

Uz pečenu tikvu, pire od butternut tikve je moj omiljeni recept koji je iznimno jednostavan. Ponekad ga napravim od pola-pola količine tikve i batata za još bolji izvor zdravih ugljikohidrata. Osim toga, pire od butternut tikve ili bundeve je osnova za ukusnu kremastu juhu čiji ste recept mogli vidjeti nešto iznad.

  1. Za pripremu pirea od puter tikve potrebna vam je samo 1 ili više tikvi te blender, multipraktik ili štapni mikser.
  2. Zbog veće količine vode u butternut tikvi, preporučujem da ju ispečete umjesto kuhanja.
  3. Očistite tikvu i narežite na kockice ili jednostavno pecite prepolovljenu u dva “čamca” iz kojih ste izvadili sjemenke. Tikvu premažite s malo ulja i pospite nešto morske soli.
  4. Pecite tikvu licem prema dolje na 190°C, otprilike 45-60 minuta (dok ne bude dovoljno meka).
  5. Ostavite tikvu da se malo ohladi i mlaku je izvadite žlicom iz kore, a zatim jednostavno usitnite u blenderu ili multipraktiku dok ne postane teksture pirea.

Pire od butternut tikve je tako jednostavan za napraviti, a po želji mu možete dodati druge sastojke. Meni je najdraži upravo ovako pripremljen jer je iznimno lagan i brz, dok je najdulji proces pečenja u pećnici, no za to vrijeme možemo napraviti druge stvari u kuhinji.

Butternut tikva juha – kremasta juha od puter tikve

puter tikva juha

Jednostavna juha od tikve može se postići pečenjem/kuhanjem butternut tikve, a zatim usitnjavanjem u blenderu, štapnim mikserom ili pak ručnim mikserom ako nemate ništa drugo pri ruci. Odlično je predjelo svakom ručku, no možete ju jesti i samu jer je poprilično zasitna. Potpuni recept i detaljne upute za pripremu pronađite na već objavljenom receptu OVDJE.

Punjena butternut tikva – punjena puter tikva recept

Još jedan odličan recept za punjenu tikvu koja može poslužiti kao ukusan ručak ili večera, a možete ju ponijeti i na posao. Meni je iskreno odlična ideja i za brzinski obiteljski ručak, posebice jer punjenje priprema dok se tikva peče u pećnici što uvelike štedi vrijeme. Pečeni punjeni čamčići meni su najdraži s puno povrća i laganim mesom, no za vegetarijanske i veganske verzije se također odlično puni povrćem po izboru. Recept i upute za pripremu pročitajte OVDJE.

punjena tikva

Butternut tikva recepti za bebe

Butternut tikva i batat su odlični kada je riječ o dohrani beba i uvođenju novih namirnica u prehranu. Recepti za bebe tako su olakšani jednostavnom pripremom, a sadrže brojne vitamine i minerale koji su im prijeko potrebni. Butternut tikva za bebe je poželjna nakon 4-6. mjeseca starosti, no svakako se preporučuje izbjegavanje soli ili kakvih drugih začina.

Primjerice, prethodni recept za pire je idealan jer se može napraviti ukusna kašica s kojom možemo polako uvoditi nove namirnice. Iako je kod dohrane beba preporučeno uvođenje jedne po jedne namirnice, kašici/pireu od butternut tikve možete dodati i drugo povće za “pojačanje” (poput tikvica, mrkve i sl.). Recept za pire/kašicu od batata za bebe pronađite OVDJE.

Butternut tikva uzgoj

Butternut tikva uzgaja se na našim područjima bez ikakvih poteškoća i to upravo zbog tople ljetne klime. Sadnja butternut tikve obavlja se u proljeće, kada više ne bude mogućnosti od mraza koji bi uništio sjeme ili mladu biljku. Butternut tikvu sadite na osunčana područja koja će imati dobar pristup zraku te dovoljno vlažnom tlu.

Tikva se može uzgajati u svim područjima u RH, a preferira gnojivo u tlu. Optimalna temperatura za dozrijevanje butternut tikve je između 20°C i 30°C, a prva berba je krajem srpnja, druga je krajem kolovoza, dok je zadnja početkom listopada. Ovo je zimska tikva te je nakon berbe možemo sačuvati i do 9 mjeseci u prikladnim uvjetima.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

O meni

Dobrodošli na Vanelli.hr! Moje ime je Petra i glavna sam urednica. Također sam zaljubljenik u zdravu prehranu i kvalitetan način života. Ovdje ćete pronaći savjete za njegu kože i kose, zdrave recepte, upute za izradu prirodne kozmetike i recenzije proizvoda u koje vjerujem. Ugodno čitanje!

YOUTUBE KANAL – pretplati se!

Pratite me

×